Миналата седмица технологичният гигант Apple обяви, че от 2020 до 2023 г. неговият App Store потенциално ще предотврати измамни трансакции на обща стойност над 7 млрд. долара.

Тъй като цифровите заплахи продължават да нарастват по „обхват и сложност“, Apple заявява, че е блокирала използването на поне 14 млн. откраднати кредитни карти и е предотвратила извършването на повторни трансакции от над 3.3 млн. акаунта.

Екипът за преглед на приложения на Apple, състоящ се от над 500 експерти, е прегледал почти 6.9 млн. подадени приложения само през 2023 г., като е помогнал на 192 000 разработчици да публикуват своите встъпителни приложения и е отхвърлил 1.7 млн. за „нарушаване на поверителността и измамни дейности“.

В рамките на непрекъснатите усилия за намаляване и прекратяване на измамите в App Store Apple внедрява инструменти и технологии, „за да отстрани лошите участници“ и да помогне за укрепване на екосистемата на App Store.

Това доведе до прекратяването на близо 374 млн. акаунта на разработчици и клиенти и до премахването на 152 млн. оценки и отзиви. Освен това над 91 000 регистрации на разработчици са били отказани поради опасения за измами и проблемни приложения.

Apple твърди, че нейните системи за бърза реакция са довели до значително намаляване на броя на измамните акаунти на разработчици, които е трябвало да бъдат прекратени през 2023 г., тъй като непрекъснатите подобрения са помогнали да се предотврати създаването на измамни акаунти на първо място. Миналата година са били прекратени 118 000 акаунта на разработчици, което е забележително намаление в сравнение с предходната година, когато са били прекратени 428 000 акаунта.

Apple също така твърди, че е положила усилия да пребори измамната дейност на ниво клиентски акаунт, като се е насочила предимно към ботове, създадени с цел спам или манипулиране на ревюта, класации и резултати от търсенето.

Наред с действията си в собствените си платформи Apple твърди, че през последните 12 месеца е открила и блокирала достъпа на повече от 47 000 незаконни приложения от пиратски магазини до потребителите. Според технологичния гигант тези нелегитимни приложения могат да представляват опасност за легитимните разработчици, тъй като техните приложения могат да бъдат модифицирани, за да прикриват зловреден софтуер за разпространение.

Компанията също така е идентифицирала и премахнала приложения за финансови услуги, участващи в сложни и злонамерени усилия за социално инженерство, предназначени за измама на потребителите, като например фишинг кампании, представящи се за известни доставчици на услуги, както и е отхвърлила хиляди подадени приложения, които са били подвеждащи или са съдържали недокументирани функции.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz