Apple отне възможността на потребителите да инсталират неофициални iOS приложения на своите Мас-ове с новия чип М1. Въпреки че iOS приложенията все още са налични в Мас App Store, много от тях, включително Netflix, нямат разрешение от техните разработчици да се инсталират на MacOS. До момента имаше възможност да заобиколите това, използвайки допълнителен софтуер, с чиято помощ да инсталирате приложенията, без да използвате магазините, но изглежда, че Apple го е блокирал от разстояние.   

Така, ако сега опитате да инсталирате неподдържано приложение на М1 Мас с MacOS 11.1, ще получите съобщение за грешка. Ако пък пробвате с най-новата бета-версия на MacOS 11.2, съобщението е по-конкретно и казва, че приложението не може да бъде инсталирано, защото неговият създател не е предвидил то да работи на тази платформа. 

Вече инсталираните приложения все още вървят нормално.

Стремежът на Apple да блокира инсталирането на неразрешени приложения не е изненада, след като още в кода на бета-версията на MacOS 11.2 видяхме информация за това. Все пак изчезването на тази опция е тъжно, тъй като Мас потребителите бяха свикнали да имат повече свобода за това, кои приложения могат да инсталират. 

Снимка: Apple

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса

 

Тагове: