Apple бе принудена да дава обяснения за съмнителната дейност на своята антималуер платформа Gatekeeper, след като експерти установиха, че тя нарушава личното пространство на потребителите. Apple обяви, че ще промени начина, по който функционира Gatekeeper, за да минимизира бъдещи рискове за данните на собствениците.

Сагата започна на 12 ноември, когато голям брой Мас потребители започнаха да се оплакват, че не могат да отворят приложения на трети страни. Оказа се, че това е причинено от агресивното поведение на Gatekeeper – системата за сигурност, която Apple въведе в Mountain Lion, за да проверява надеждни ли са програмите, които стартират.

Оказа се обаче, че след ъпдейта до Big Sur обикновено бързият процес затормозява системата и забавя машината. Загрижени експерти анализираха изпращаните до сървърите на Apple данни и установиха, че в тях се съдържа некриптирана информация за проверяваната потребителска активност.

След като се вдигна шум за възможното изтичане на лични данни, Apple обеща, че оттук насетне ще криптира изпращаната по Gatekeeper информация и ще позволи на потребителите да не използват защита. Това последното изглежда малко крайно решение, предвид че основната цел на платформата е да защитава компютрите им от зловреден софтуер.

Снимка: Apple

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви

 

Тагове: