Учени от Масачузетския университет по технологии са открили начин да разпознават дали човек е болен от Covid-19 само по звука на кашлицата. Инструментът използва невронни мрежи, които могат да открият фините промени в кашлицата на човек, които показват дали е заразен, дори ако няма оплаквания. Именно хората, които нямат други симптоми, са неизвестното звено относно разпространението на вируса, защото носителите не подозират за състоянието си и не се тестват.

Разликата между кашлицата на здрав човек и кашлицата на някой, заразен с вируса, е толкова малка, че е незабележима за човешкото ухо. Така екипът разработва изкуствен интелект, който открива тези малки разлики, използвайки десетки хиляди записани проби от кашлица и изговорени думи. Успеваемостта му е изключително висока, разпознавайки 98.5% от кашлицата от хора с потвърдени случаи на COVID-19 и 100% от кашлицата от асимптоматични хора. Ето как работи механизмът:
Една невронна мрежа измерва звуците, свързани със силата на гласните струни, докато друга открива сигнали, свързани с емоционалното състояние на човек. Трета отговаря за фини промени в дишането. След това екипът анализира и комбинира трите модела, а алгоритъм открива модулациите.

Учените предупреждават, че моделът има своите ограничения и не бива да се използва като заместител на стандартен тест за коронавирус. Все пак технологията би изиграла фундаментална роля при скрининга на заразените. Екипът е в процес на разработване на безплатно приложение, което да се използва при диагностициране на пациенти, при които не се появяват останалите типични за вируса симптоми.

В същото време учени от университета Carnegie Mellon разработват подобен вид приложение, който засича гласови промени при болните от COVID-19.

Вероятно съвсем скоро телефонът ни ще може да засече по гласа ни дали е разумно да се видим с близки и приятели.

Снимки: 

Виж още: Стряскащите данни на Waymo показват защо още не вярваме на автономните коли