Apple предупреждава потребителите, които имат пейсмейкър или друго имплантирано медицинско устройство, да държат своя iPhone на поне 15 см от гърдите си.

Технологичният гигант предупреждава, че магнитите и електромагнитното поле могат да попречат на функциите на апаратите, което може да бъде фатално.

Според изчисленията около 3 милиона американци имат имплантиран пейсмейкър, а 200 000 - дефибрилатор. Актуализираното предупреждение на Apple вече включва и най-новото поколение iPhone 13 и 14. Слушалките Airpods, часовниците и аксесоарите на Apple, HomePods, Ipad, Mac и слушалките Beats също не трябва да се поставят близо до гърдите на човек с имплант.

Миналия месец проучване установи, че при хората, които използват FitBits, часовници на Apple и други подобни устройства, те също могат да повлияят на имплантираните устройства.

"При определени условия магнитите и електромагнитните полета могат да попречат на медицинските устройства", пише Apple в публикация в блога си.

Например имплантираните пейсмейкъри и дефибрилатори могат да съдържат сензори, които реагират на магнити и радиовълни, когато са в близък контакт. 

За да избегнете всякакви потенциални взаимодействия с тези видове медицински устройства, дръжте продукта на Apple на безопасно разстояние от медицинското устройство.

Много електронни устройства носят този риск и хората, които получават такива импланти, обикновено са наясно с него.

Снимка: Unsplash


Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита