Появата на ChatGPT на OpenAI изненада такива компании като Apple, които са на стойност трилиони долари. Поради това по-рано се появи информация, че гигантът работи по свой собствен чатбот, наречен Apple GPT. Предполагаше се, че технологичният гигант ще представи предварителен преглед на тази технология на предстоящата си ключова лекция WWDC 2024 и по-късно ще я интегрира при официалното пускане на iOS 18 по-късно тази година. За съжаление плановете са се променили и според последната информация Apple не работи по чатбот и ще разчита на други средства за въвеждане на генеративен ИИ.

Би било излишно Apple да инвестира милиарди само за да създаде чатбот, който може да е потенциално по-лош от ChatGPT. Вместо това фирмата от Купертино, както бе съобщено по-рано, е предприела ход, който ще бъде от полза както за самата компания, така и за OpenAI партньорство. Apple и технологичният стартъп очевидно са обединили усилията си и са сключили сделка, в която подобни на ChatGPT функции ще се появят както в Siri, така и в iOS 18. В последния бюлетин Power On на репортера на Bloomberg Марк Гърман се посочва, че чатботът на Apple от сегашното поколение просто не е на ниво.

"Няма чатбот, създаден от Apple - поне не все още. Това означава, че компанията няма да се конкурира в най-модерната област на изкуствения интелект: пазар, който се взриви, след като OpenAI пусна ChatGPT в края на 2022 г. Въпреки че някои от ръководителите на Apple са философски настроени срещу идеята за собствен чатбот, няма как да се избегне необходимостта от такъв. А версията, която Apple разработва сама, просто не е на висота", пише той.

"Решението: партньорство. В тази връзка компанията е провела разговори с Google и OpenAI за интегриране на техните чатботове в iOS 18. През март изглеждаше, че Apple и Google са близо до споразумение, а хората и от двете страни смятаха, че нещо може да бъде изковано до WWDC. Но в крайна сметка Apple сключи сделката по-рано с главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман и тяхното партньорство ще бъде компонент на съобщението на WWDC", завършва Гърман.

Твърди се, че Apple също така е ангажирана с Google за въвеждането на Gemini в iPhone като част от лицензионно споразумение, но изглежда, че OpenAI е получила приоритет, тъй като притежава по-добър продукт. Освен това, след като стана свидетел на катастрофата, която претърпя AI Overviews, Apple вероятно се радва, че не е подала ръка на Google. В доклада не се посочва как ще се осъществи партньорството с OpenAI, но може би ще разберем това по време на ключовата презентация на WWDC 2024.

Снимка: Unsplash

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.