Въпреки че ракетата от следващо поколение все още не е полетяла, това не пречи на SpaceX да резервира полети със Starship. Сега стартъп на име Astrolab разкри, че наскоро е подписал споразумение с частната космическа компания на Илон Мъск за резервиране на място в товарна мисия на Starship без екипаж, която може да стартира още в средата на 2026 г.

"Това е първият търговски договор за превоз на товари на SpaceX до лунната повърхност", заяви пред The New York Times Джарет Матюс, главен изпълнителен директор на Astrolab, като добави, че компанията му е един от няколкото клиенти, участващи в полета.

Astrolab изгражда превозно средство, което се надява един ден да превозва оборудване, доставки и хора по лунната повърхност. Марсоходът Flexible Logistics and Exploration (FLEX) е с размерите на джип Wrangler, което го прави малко по-голям от марсохода Perseverance на NASA. Той разполага и с роботизирана ръка за подпомагане на товара и може да се движи със скорост до 25 километра в час, а и FLEX може да превозва до двама астронавти.

След като се приземи на Луната, Astrolab твърди, че FLEX ще се превърне в най-големия роувър, който се е движил по лунната повърхност. Матюс заяви пред The Times, че Astrolab вече има клиенти, които чакат да използват роувъра за превоз на товари по време на мисията Starship през 2026 г. В по-далечно бъдеще Матюс заяви, че FLEX може да помогне за изграждането на постоянно човешко присъствие на Луната и отвъд нея. "В крайна сметка целта ни е да имаме флотилия от всъдеходи както на Луната, така и на Марс", каза той. "И наистина мисля, че виждам тези превозни средства като катализатори за извънземната икономика."

Снимка: Astrolab

Виж още: Офисът "От Луната до Марс" на НАСА ще подпомогне пътуването до Червената планета