Винаги е по-добре да потърсите лекарска помощ, когато имате някакви тревожни симптоми. Въпреки това опитът да получите информация за това, което може да изглежда незначително, докато чакате следващото посещение при лекаря, може да помогне за успокояване на нервите. За съжаление изглежда, че недобронамерените рекламни агенти и измамниците придобиват все по-голям обхват с последните актуализации на алгоритъма на Google.

Експертът по SEO Ори Зилберщайн наскоро се натъкна на някои тревожни доказателства за това, което може да се превърне в епидемия от дезинформация. Като активен човек Зилберщайн твърди, че е търсил информация за болки във врата и гърба, от които страдал. Един от водещите резултати в Google е от фалшив профил в Quora. Профилът бил създаден и управляван с помощта на изкуствен интелект - нещо, което станало много тревожно, като се има предвид, че става въпрос за медицински съвети и информация.

След като се разровил, той открива, че профилът е създаден на 1 юни 2024 г. Изображението очевидно е направено с помощта на уебсайта ThisPersonDoesNotExist.com, който представлява генератор на изображения с изкуствен интелект, създаващ изображения на фалшиви хора. Оттогава насам този конкретен профил е отговорил на 159 въпроса с генерирани от ИИ текстови отговори на потребителски въпроси. Всички тези публикации са били с дължина между 240 и 300 думи. Съдържанието е генерирало над 26 000 прегледа.

Това не е изолиран случай, тъй като Ори открива и множество други много подобни фалшиви профили, както и много по-широк набор от акаунти, използвани за увеличаване на гласовете на съдържание и увеличаване на шансовете това съдържание да се класира по-високо в Google.

Освен че разпространява медицинска информация, която би се считала за ненадеждна, Ори Зилберщайн открива и много ясен скрит мотив за цялата този ИИ SEO манипулация. Изглежда, че всички отговори са включвали връзка към статията на фалшивия акаунт, в която се препоръчва съмнителен "алтернативен крем продукт", за който се твърди, че помага при болки в гърба. Разбира се, това е партньорска връзка, която генерира печалби.

Основният проблем изглежда е свързан с последните актуализации на алгоритъма на Google, които започват през септември 2023 г. Тези промени дават по-голям приоритет на мненията и личния опит, особено като ги показват в раздела "Дискусии и форуми" в рамките на търсенията. Такова лично съдържание много прилича на това, което можете да намерите в сайтове за въпроси и отговори като Reddit и Quora. Проблемът е, че Google изглежда е приложила много от тези промени за всички теми, което може да няма смисъл в нещо като медицината.

Като се има предвид всичко това, Google и интернет общността са изправени пред нов проблем, който не съществуваше преди тези актуализации на алгоритмите на Google. Преди тези актуализации стимулът да се появите в Quora беше малък, а общността не беше толкова голяма. Сега, когато съдържанието на Quora има голям шанс да се появи в първите резултати на Google, някои съмнителни хора се опитват да се възползват от това.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване