Microsoft спази даденото преди време обещание да добави поддръжка на т.нар. разширения (extensions) за своя нов браузър Edge и последната му версия вече предлага първите стъпки в тази функционалност, които са на разположенние на участниците в програмата Windows Insider.

В момента Edge поддържа три разширения: Microsoft Translator,който автоматично превежда уеб страници на повече от 50 езика; ранна версия на Reddit Enhancement Suite, която добавя полезни функции при работа с популярната социална мрежа и трето разширение, което разпознава жестове с мишката, за да изпълнява различни команди като превключване между отделни табове и прозорци.

Microsoft обещава, че по-късно през годината ще бъдат добавени други разширения като Adblock Plus, Amazon, LastPass и Evernote.

Засега всичките разширения трябва да се добавят ръчно към последната версия на Edge, но компанията обещава, че когато те станат готови за широката публика, ще могат да се инсталират свободно през Windows Store. При всички положения, появата на тази функция е важна крачка напред за браузера, тъй като Chrome и Firefox предлагат разширения от години и потребителите им могат да избират между хиляди предложения.

Виж още: Майкрософт България започва кампания за използването на лицензиран софтуер