В нов доклад на Bloomberg се разглежда подробно кой може да замени Тим Кук като главен изпълнителен директор на Apple, който заема тази длъжност от 2011 г. и тази година навършва 64 години. Въпреки че в доклада се казва, че "няма причина да се предполага, че смяната на ръководството е неизбежна", съществуват множество възможности за това кой евентуално би могъл да поеме поста.

В доклада, който се основава на разговори с "няколко души, запознати с вътрешната работа на Apple", се казва, че ако скоро бъде направена промяна, главният оперативен директор Джеф Уилямс почти сигурно ще поеме ръководството на компанията като главен изпълнителен директор:

"Според тези хора, ако Кук се оттегли скоро, той почти сигурно ще бъде заменен от главния оперативен директор Джеф Уилямс, който преди няколко години се очерта като основен кандидат за наследник на Кук".

"Но Уилямс, който тази година навършва 61 години, е само с две години по-млад от Кук и вътрешни хора в компанията казват, че вече е малко вероятно той да бъде новият дългосрочен ръководител. Бордът на директорите на Apple вероятно ще иска изпълнителен директор, който, подобно на Кук и Джобс, ще се задържи на работа поне едно десетилетие. "Ако ме питахте преди пет години, беше много ясно, че Джеф е водещ в групата за главен изпълнителен директор", казва един от дългогодишните ръководители на Apple. "Но бавното обновяване на висшето ръководство оставя проблем с това кого можете да привлечете на работа."

Но в доклада се казва, че "близки до него хора" смятат, че Кук ще бъде главен изпълнителен директор на Apple "поне още три години". Ако това се потвърди, Джон Тернус е "най-вероятният наследник" на Тим Кук за главен изпълнителен директор на Apple.

В момента Тернус е старши вицепрезидент на Apple по хардуерно инженерство и през последните няколко години заема все по-видима роля в Apple. Докладът описва Тернус като "харесван в Apple", с похвали от Тим Кук, Еди Кю и много други. Ключов фактор е и фактът, че Тернус е на 49 години. Това го прави "по-вероятно от други членове на изпълнителния екип да се задържи дълго време".

Тернус е харесван в Apple и е спечелил уважението на Кук, Уилямс и други лидери. "Тим много го харесва, защото може да направи добра презентация, много е кротък, никога не пише в имейли нещо, което е спорно, и е много сдържан при вземането на решения", казва един от хората, близки до ръководния екип на Apple. "Той има много мениджърски характеристики като Тим."

Кристофър Стрингър, бивш топ хардуерен дизайнер на Apple, нарича Тернус "надеждна ръка", която "никога не се е проваляла с нито една роля, на която е била издигната". Еди Кю, изпълнителният директор на Apple, известен като най-близкия довереник на Кук, е казал частно на колегите си, че Тернус трябва да бъде следващият главен изпълнителен директор, според човек, запознат с въпроса.

Какво да кажем за другите изпълнителни директори на Apple? Bloomberg твърди, че хора като Крейг Федериги и Диърдър О'Брайън са "малко вероятни наследници" на Кук, въпреки че са харесвани. Други, като Фил Шилер и шефа на хардуера Дан Ричио, "са в края на мандата си" в Apple.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди

 

Тагове: