ИИ вече може да клонира глас, след като го чуе само за няколко секунди. Експерти по киберсигурност предупредиха, че престъпниците използват това, за да измамят нищо неподозиращите жертви да предадат пари в брой - като отправят "спешни" искания, представяйки се за познати.

Ако някой близък изглежда паникьосан по телефона, може да се изкушите да му помогнете независимо от всичко, но в разговор с The U.S. Sun експертът по киберсигурност Къртис Уилсън разкрива, че е важно първо да се зададе правилният въпрос.

"Осъзнаването на тази възможност е половината от успеха. Обърнете внимание на това, което казват, и се опитайте да попитате за подробности", казва Къртис от Synopsys Software Integrity Group.

"Ако детето ви каже, че е с приятел, попитайте кой е този приятел. Ако колега говори за "големия проект", накарайте го да потвърди клиента и т.н. Обикновено тези измамници се обаждат от непознати номера и твърдят, че са загубили телефона си. Затова опитайте да се обадите на правилния номер или да се свържете с тях по друг начин, за да потвърдите."

Всеки път когато някой ви се обажда със спешна молба, това може да е обезпокоително. Това важи с особена сила, ако ваш близък твърди, че е в опасност, или ако шефът ви звъни със сериозно искане.

Но важното е да не прибързвате с решенията.

Отделете време, за да проверите всички искания за пари, дори ако изглежда, че идват от човек, когото познавате и на когото имате доверие.

"Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, е да не изпадате в паника", казва експертът по киберсигурност Саймън Нюман.

"Киберпрестъпниците са много добри в това да накарат жертвите да действат бързо и често използват ситуации, в които има непосредствен риск от увреждане", продължава Саймън, ръководител на Центъра за киберустойчивост в Лондон и член на Консултативния съвет на Международното кибер изложение.

"Като например лицето да бъде отвлечено или спешно да се нуждае от пари, за да се измъкне от неприятности. Опитайте се да проверите самоличността на лицето, което ви се обажда, като зададете много конкретни въпроси, които само истинският човек би знаел. Може също така да се опитате да се свържете с лицето на номера, който то обикновено използва."

Има и начин да се предпазите от този тип измами предварително.

Струва си да седнете с най-близките си приятели, членове на семейството и важни колеги, за да уговорите "кодова дума".

"Друго нещо, което можете да направите с близките си приятели и семейството, е да изберете "безопасна дума", казва Саймън. "Ако човекът от другата страна на линията не отговори с правилния отговор, има вероятност да говорите с фалшив изкуствен интелект.

"Специалистите по киберсигурност работят усилено, за да улеснят идентифицирането и блокирането на дълбоките фалшификати, но все още най-добрата стратегия е предпазливият подход."

Също така бъдете предпазливи, ако обаждащият се иска пари чрез странен метод като криптовалута или карти за подаръци - това е сериозен червен флаг, че се опитват да ви измамят.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-високият вулкан в света изхвърля злато всеки ден, въпреки че е покрит с лед, а учените са в недоумение