Както може би сте забелязали, днес Google празнува изобретяването на куба на Рубик с познатите ни вече Doodles. Отваряйки страницата на Google ще видите разноцветния куб, а когато кликнете върху него ще получите възможността да си поиграете.

Кубът на Рубик, по-известен като Кубчето на Рубик, е механична главоблъсканица, изобретена през 1974 година от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик. Днес тази гениална играчка навършва 40 години от създаването си.

Пластмасовият куб е разпространен в четири варианта: 2×2×2 („Джобен куб“), 3×3×3 класически куб, 4×4×4 („Отмъщението на Рубик“) и 5×5×5 („Професорски куб“).

Версията 3×3×3 е най-разпространена. Тя има девет квадратни полета на всяка стена — общо 54 и заема обем от 27 единични кубчета. Обикновено полетата на куба са покрити с лепенки в шест цвята — по един за всяка стена на куба. Когато главоблъсканицата е решена, всяка стена има един цвят. Съществуват специални алгоритми за правилното нареждане на всяка стена и слой на куба, които не са сложни за заучаване.

Феноменалното при Куба на Рубик е неговото въздействие върху човешкото мислене. След усвояване на алгоритмите, и постоянни занимания с подреждането на кубчето, се постига т. нар. пространствено мислене - термин, заимстван от психолозите, подсказващ способността да се "гледа отстрани" на дадено събитие и да се предвиждат следващи такива. В този свой аспект, продължителното (над 20 минути - до около 2 часа) еднократно занимание с кубчето, представлява едно чудесно средство за концентрация и медитация, което има благоприятен ефект върху релаксирането на организма.

А ако се чудите, колко бързо може да бъде подредено кубчето на Рубик, то вижте долното видео на  Матс Валк от Холандия, който решава класическата версия (3x3x3) за 5.55 секунди!

 

 

Виж още: Lego роботът Cubestormer нареди кубчето на Рубик за 3.253 секунди