Android вече предлага поддръжка на компютърни мишки, което може да е удобно за извеждане на информация на външен екран или за целите на достъпността. Какво да правите обаче, ако нямате мишка или не можете да използвате такава? Оказва се, че Google предлага друго решение за Android.

Google обяви в своя блог за разработчици, че така наречената функция Project Gameface ще се появи в Android. Проектът, който беше обявен миналата година за Windows, представлява "hands-free мишка за игри", която използва движението на главата ви и жестовете на лицето, за да контролира компютърния курсор.

Функцията работи чрез комбинация от услугата за достъпност на Android, рамката MediaPipe на Google и селфи камерата на устройството. Това позволява на потребителите да вдигат вежди, за да щракнат и влачат, да отварят уста, за да движат курсора, и др. Компанията предлага и персонализиране на жестовете (с поддръжка на до 52 жеста) и възможност за настройка на размера на жеста за задействане на действия.

Разработчиците обаче ще трябва да вградят поддръжка за Project Gameface в своите приложения. Надяваме се да видим широко разпространение, тъй като това изглежда като интелигентен начин за подобряване на достъпността на Android.

Снимка: Unsplash

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои

 

Тагове: