Време е да помахаме за сбогом на Internet Explorer. Не, този път наистина. Всички други изпращания бяха само предварителни. Добре знаем, че краят на Internet Explorer предстои от дълго време, но Microsoft отново предупреди, че наистина ще се отървем от иконката на IE на работния плот от 15 юни 2022 г.

Microsoft поднови предупрежденията към потребителите, че оттегля настолното приложение на IE в най-новите версии на Windows 10 от юни. Всеки, който все още използва IE след този момент, може да получи един кратък гратисен период, въпреки че Microsoft планира да актуализира компютрите, за да се отърве от приложението съвсем скоро след това.

От този момент потребителите ще видят Microsoft Edge да стартира вместо стария браузър, когато натиснат бутона за интернет на работния си плот.

Edge ще поеме всички операции за сърфиране в интернет по подразбиране за операционната система Windows и честно казано, това не е нещо лошо, откакто браузърът направи промяната, за да стане базиран на Chromium: същата основа за Google Chrome.

Chrome е много популярен, разбира се, и много малко потребители, работещи в интернет, използват друг браузър. Засега той печели войната на браузърите, но все още има и други интересни опции.

За тези активни потребители и бизнеси, които все още разчитат на Internet Explorer през 2022 г., а те наистина не би трябвало да са много, Microsoft поддържа режим на Internet Explorer в Edge, за да гарантира съвместимост с всички странности, които IE изисква. Този режим ще бъде наличен до 2029 г.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Почти 40 години по-късно откриха скрита закачка в Windows 1.0