Великден наближава, така че нека поговорим за така наречените "великденски яйца" - скритите съобщения, шеги и намеци в технологичните продукти. Един ентусиазиран и невероятно отдаден потребител разкри скрит диалогов прозорец в Windows 1.0. Точно така, първата версия на операционната система, пусната през ноември 1985 г.

Заслуга е на Лукас Брукс, който сподели находката в Twitter. Тайното съобщение е просто списък на разработчиците, които са работили върху Windows 1.0, въпреки че не е част от софтуера, който можете да намерите чрез конвенционални средства.

Великденските яйца, скрити в софтуера, могат да приемат всякакви форми, като някои са по-добре скрити от други. И фактът, че на това отне почти 37 години, за да се разкрие, означава, че е било доста внимателно скрито – оттук и съобщението „Поздравления!“, което върви заедно с него.

Според Брукс скритият диалогов прозорец е поставен в криптирана форма в края на растерна карта, включена в операционната система. През 1985 г. всъщност не е имало инструменти, които да откриват този вид допълнителни данни.

Може би най-забележителното име в новоразкрития списък е Гейб Нюел, сега президент на Valve – известен с всичко от Half-Life до Steam Deck. Нюел работи в Microsoft от 1983 до 1996 г., напускайки за да основе Valve.

Така че имайте търпение, ако все още обичате да ровичкате в софтуер, който е на десетилетия, защото може да има някои тайни, които все още не са разкрити. След това Брукс намери същия диалогов прозорец и в Windows 2.0.

Великденските яйца се харесват както на разработчиците, така и на потребителите, защото съчетават пъзели и тайни и нещо като разбиращо кимване между хората, работещи върху част от софтуера или игра, и потребителите в другия край на процеса. Android включва великденско яйце от години, което обикновено можете да намерите чрез страницата за „Настройки“ в телефона.

Снимка: Microsoft / Lucas Brooks

Виж ощеЩе се прокраднат ли рекламите в Windows 11 File Explorer?