Ключовият партньор на Apple Foxconn има производствени линии за iPhone на няколко други места по света извън Китай като Бразилия и Индия. Операциите в Китай обаче остават най-важните, когато става въпрос за световните доставки на iPhone. Този път обаче изглежда, че Apple ще започне производството на iPhone 14 едновременно в Индия и Китай.

Докладът идва от надеждния анализатор Минг-Чи Куо, който разкри, че поне един от новите модели iPhone 14 ще се произвежда в Индия по същото време, както в Китай. Ако това е така, това ще бъде първият път, когато производството на ново поколение iPhone ще започне в друга страна едновременно с Китай.

Както отбелязва Куо, в нормални ситуации производството на нов iPhone извън Китай обикновено отнема няколко месеца, за да започне. Например Foxconn започна да сглобява iPhone 13 в Индия през април тази година, докато производството в Бразилия започна няколко седмици по-късно.

Разбира се, производството на iPhone в други страни не е насочено към задоволяване на глобалното търсене, а към обслужване на местните пазари. Според Куо производственият капацитет на iPhone 14 в Индия няма да е достатъчен, за да запълни празнината, причинена от производствените предизвикателства в Китай в краткосрочен план, но все пак това е „важен крайъгълен камък за Apple“, когато става въпрос за разширяване на производството на iPhone към други места.

Анализаторът подчертава, че решението на Apple да ускори производството на iPhone 14 в Индия се дължи на геополитически въздействия върху веригата за доставки на компанията.

Както беше съобщено по-рано днес, Apple предупреди своите доставчици за възможно „отмъщение“ от страна на китайското правителство срещу Съединените щати след противоречивото посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Пелоси имаше срещи с някои от доставчиците на Apple като производителя на чипове TSMC и тайванския субконтрактор Pegatron. В резултат има съобщения, че Китай ще блокира доставките от тези компании.

В същото време производството на гамата iPhone 14 също е изправено пред забавяния поради недостиг на компоненти и някои незначителни проблеми с качеството. Чрез увеличаване на производството на iPhone в Индия и потенциално в Бразилия, Apple може да успее бавно да намали зависимостта си от Китай – въпреки че това ще бъде доста трудно за постигане.

И все пак, въпреки всички тези неуспехи анализаторите все още вярват, че Apple ще обяви новите iPhone следващия месец. Също така се говори, че компанията ще представи следващото поколение Apple Watch с Pro модел за първи път и преработен iPad от начално ниво с USB-C порт и 5G.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този хибриден самолетен дизайн може да направи полетите по-евтини от билетче в трамвая

 

Тагове: