Виждали ли сте предупреждения в социалните медии тази седмица за скорошна актуализация на iOS или Instagram, активираща „Точно местоположение“, което ще помогне на престъпниците и други злонамерени лица да проследят местонахождението ви?

Можете да сте спокойни - точното местоположение не е нещо ново и има за цел да ви даде повече контрол върху начина, по който приложенията проследяват местоположението ви. Независимо от това точното местоположение е включено по подразбиране и интернет врявата сега е добро напомняне да проверите как приложенията, които използвате най-често, наблюдават вашата дейност.

Точното местоположение е настройка на системно ниво в iOS и Android и се прилага за приложения, които използват данни за местоположение. Apple го пусна през 2020 г. с iOS 14, iPadOS 14 и watchOS 7; Google последва примера в Android 12. Това не е ограничено до Instagram, въпреки че фалшивите предупреждения за това изглежда се разпространяват там в момента.

Както каза Apple по време на доклад на WWDC 2020: „Тази година продължаваме да ви даваме още повече контрол. В допълнение към опцията за споделяне на точното ви местоположение ще имате опцията да споделяте само приблизителното си местоположение с приложения“.

В предварителен преглед на Android 12 от 2021 г. междувременно стана ясно, че приложенията, които имат нужда от достъп до Bluetooth, вече няма да изискват информация за местоположението, а нова опция за „приблизително местоположение“ не позволява на приложенията да знаят точното ви местоположение.

Повечето приложения всъщност не трябва да знаят местоположението ви, но в годините преди Apple и Google да се справят с агресивните искания за разрешения, много произволни приложения се докосваха до вашето местоположение само защото можеха. Това се разви през последните години. В iOS 13 например Apple добави опцията приложенията да искат разрешение всеки път когато искат да използват вашето местоположение. След това Precise Location се появи в iOS 14, което също изискваше приложенията да искат от потребителите тяхното разрешение, преди да проследят хора в отделни приложения (за голямо огорчение на Facebook).

От iOS 15.6.1 можете да кажете на приложенията кога да проследяват местоположението ви: Никога, Попитай следващия път или Когато споделям, Докато използвам приложението или Винаги. Ако изберете нещо различно от Никога, iOS ще активира точното местоположение по подразбиране. Както се посочва в дребния шрифт, Precise Location „позволява на приложенията да използват конкретното ви местоположение. Когато тази настройка е изключена, приложенията могат да определят само приблизителното ви местоположение“.

Apple казва че приблизителното местоположение обхваща площ от около 15 квадратни километра. Според сайта за разработчици на Google за Android, приблизителното местоположение на Android е в рамките на 2 квадратни метра. С включено прецизно местоположение е в рамките на до 100 метра.

Ако наистина се притеснявате хората да виждат местоположението ви в Instagram или други акаунти в социални медии, направете тези акаунти частни и изобщо не маркирайте местоположението си.

За да видите кои приложения на iPhone имат достъп до вашето местоположение, отворете Настройки > Поверителност > Услуги за местоположение. Тази страница ще изброи приложенията и техните нива на разрешения за местоположение. За да отмените достъпа до точното местоположение на приложение, докоснете го и превключете Прецизното местоположение на изключено.

Ако знаете приложението, което искате да ограничите, можете също да отидете до Настройки и да превъртите надолу до приложение като Instagram или Facebook и да изключите точното местоположение там.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първите в света живи роботи вече могат да се възпроизвеждат. Време за паника? (ВИДЕО)