Всеки път когато кликнете върху връзка в социалните мрежи, обикновено тя ви отвежда към браузър в приложението, а не към вашия системен браузър по подразбиране. Това може да не изглежда като проблем, но нов доклад ни уведомява, че Facebook и Instagram могат да проследяват вашите данни, когато използвате тези браузъри в приложението.

Това беше открито от специалиста по киберсигурност Феликс Краузе и ни дава известна представа какво правят две от най-големите социални платформи.

Когато отворят този браузър, приложенията вкарват Java код във всеки сайт, който посещавате. Този код позволява на компаниите да следят всяко действие, което се случва в тези сайтове. Това означава всеки бутон, който натискате, и всеки формуляр, който попълвате.

Единственият начин, по който приложенията могат да направят това, е чрез техните собствени браузъри. Ако отворите връзката в системния си браузър по подразбиране, компаниите няма да могат да проследяват вашите дейности.

В изявление за The Guardian говорител на Meta казва: „Кодът се инжектира, за да можем да събираме информация за случили се събития. За покупки, направени през браузъра в приложението, търсим съгласието на потребителя за запазване на информация за плащане за целите на автоматичното попълване“.

Въпреки че това може да има смисъл, все още не е нещо, което потребителите наистина искат. Браузърите правят това за всеки уебсайт, който посещавате, и следят всичко, което правите. Наред с агрегирането на събития и събирането на информация за автоматично попълване има друга причина зад това (и да, това е свързано с рекламите). „Кодът ни позволява да събираме потребителски данни, преди да ги използваме за целенасочена реклама или за измерване на активност.“

Не сме сигурни дали Meta ще се сблъска с някаква обратна реакция за това на този етап. Възможно е това да се появи в бъдещо съдебно дело. Дотогава, ако не искате да се проследяват всички ваши действия, може да решите да използвате браузъра си по подразбиране, когато видите връзка на тези платформи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Може да настроите чатбота на Meta срещу Марк Зукърбърг