Докато потребителите на Windows 11 свикват с повече реклами на ключови места в операционната система, Microsoft очевидно експериментира с добавянето на още една реклама, скрито представена като препоръка. Този път софтуерният гигант изпробва PC Manager да ви предложи да "поправите" системата си, като се върнете към търсачката по подразбиране на Microsoft - Bing.

PC Manager е помощна програма на Microsoft, налична в някои региони, която ви позволява да се справите с управлението на системното хранилище и управлението на файловете и може да ви помогне да оптимизирате производителността на вашия компютър. Като цяло то се счита за доста добро приложение, но както при много от нейните продукти, това не е достатъчно за Microsoft - тя все повече се занимава и с превръщането на различни продукти и функции в носители на реклами (особено ако са безплатни).

В Windows 11 вече бяха въведени реклами в някои части на интерфейса, като например в Изследователя на файлове, приложението Настройки и съвсем наскоро в менюто Старт. Този списък се разширява и включва PC Manager, който наскоро получи добавен раздел "Съвети за поправка" и функция за почистване на файлове (която може да открива дублиращи се файлове).

Рекламата беше открита в новия раздел "Съвети за поправка" на приложението PC Manager, който предлагаше компютърът да бъде "поправен", като търсачката по подразбиране се върне към Bing (която е предварително инсталирана по подразбиране в Windows), а не към Google Search (или какъвто и да е друг браузър, зададен по подразбиране).

Хората, които използват Windows, са забелязали настойчивостта на Microsoft, когато става въпрос за реклами, например "промотираните" реклами на трети страни, които започват да се появяват в раздела "Препоръчано" на менюто "Старт". Предположението, че връщането към Bing е "поправка", обаче е ново дъно, тъй като на практика предполага, че използването на друга търсачка всъщност е грешка в компютъра ви в известен смисъл. Преминаването към търсене в Bing няма да подобри производителността на компютъра ви, нали? Едва ли.

Приложението PC Manager е разработено от инженери на Microsoft в Китай и е възможно компанията да се откаже от странния начин за прокарване на Bing, ако софтуерът се разпространи по-широко на други места - в крайна сметка може да се появи и в САЩ.

От това, което видяхме досега, освен този рекламен натиск, който се наблюдава в Windows 11 като цяло, PC Manager изглежда добро приложение, което ви помага да управлявате по-добре ресурсите и файловете на компютъра си, а Windows Latest го препоръчва като привидно сигурно приложение за повишаване на производителността. Това е логично, тъй като то е разработено от самата Microsoft, която има интерес да гарантира, че нейните приложения са възможно най-сигурни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване

 

Тагове: