Изглежда, че Lenovo разработва операционна система с изкуствен интелект (ИИ), която потенциално може да се конкурира с Windows 11. На изложението CES 2024 Лиу Джун, изпълнителен вицепрезидент на Lenovo Group, намекна за плановете за пускане на операционна система с изкуствен интелект през тази година като част от стратегията на компанията за цялостно популяризиране на бизнеса с изкуствен интелект.

Този ход следва миналогодишното обявяване на стратегията на компанията за цялостен интелект, която позиционира Lenovo като първия доставчик на решения и услуги за изкуствен интелект в индустрията, който завършва цялостното оформление на интелекта. Макар и с малко подробности, Лиу Джун казва, че новата ИИ OS на Lenovo ще бъде изградена около мултитерминални продукти с фокус върху ИИ компютри и персонални агенти.

Компанията ще пусне серия компютри с изкуствен интелект през първата половина на тази година. Твърди се, че тези устройства ще разполагат с възможности за мултимодално взаимодействие на естествен език, което значително ще подобри разбирането на намеренията и ще разбере по-добре нуждите на потребителите.

Компанията също така създава вградени интелигентни терминали с ИИ, за които компанията твърди, че са предназначени да предоставят на всички ИИ, като същевременно "наблягат на неприкосновеността на личния живот и сигурността".

Съобщава се, че ИИ операционната система на Lenovo има за цел да насърчи изграждането на екосистемата на персоналните компютри с изкуствен интелект и да помогне на нейния хардуер с изкуствен интелект да навлезе в нов етап на развитие, въпреки че как точно, все още не е ясно.

Амбициозните планове на компанията са част от по-широка тенденция на технологични компании, които разработват или обмислят разработването на собствени операционни системи в Китай и извън него. Ако успее, операционната система на Lenovo за изкуствен интелект може да се конкурира с Microsoft Windows по същия начин, по който HarmonyOS на Huawei се лансира като алтернатива на Android.

Снимка: Unsplash

Виж още: Странни дупки на океанското дъно - портал към мистериозен свят?