Изследователите са открили поредица от мистериозни, перфектно подравнени дупки, пробити в морското дъно на приблизително 2.6 километра под повърхността на океана, и нямат представа кой или какво ги е направило.

Странните дупки бяха забелязани от екипажа на кораба Okeanos Explorer на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA), докато проучваха Средноатлантическия хребет - предимно неизследван регион на морското дъно, който е част от най-голямата планинска верига в света.

Дупките образуват права линия и се появяват на редовно повтарящи се разстояния, като са заобиколени от малки могили от утайки. Това не е първият път, когато се забелязват дупки в района; двама морски учени от Националната служба за морски риболов на САЩ също забелязаха мистериозни кухини в океанското дъно по време на гмуркане през 2004 г.

„Тези дупки вече са докладвани от региона, но произходът им остава загадка“, пишат изследователите от NOAA във Facebook. „Въпреки че изглеждат почти направени от хора, малките купчини утайки около дупките ги карат да приличат на изкопани от... нещо.“

През 2004 г. учени предположиха, че организъм, живеещ в или пресяващ седимента на морското дъно, е направил дупките, но тъй като никой не е виждал такива същества да ги правят, точният им произход е неизвестен. Публичните спекулации под страницата на публикацията на NOAA във Facebook варират в широки граници - пукнатини, причинени от изтичащ газ; подводни човешки плавателни съдове, които копаят съкровища; мравки, извънземни и дори морски звезди, които правят цигански колела.

Неразгаданата мистерия напомня за подводен „път от жълти тухли“ към Атлантида, който изследователите на океана откриха на върха на подводна планина близо до Хавай през май. Учените обясниха това откритие - те подозираха, че нагряването и охлаждането на морското дъно при множество вулканични изригвания създават странния път.

Но проучванията какво създава дупките, от друга страна, може да отнемат малко повече време. Изследователите ще продължат да изследват региона до септември като част от експедицията Voyage to the Ridge 2022, която има за цел да начертае кораловите рифове и местообитанията на гъбите в региона, заедно с изучаването на хидротермалните отвори в региона и неговите фрактурни и рифтови зони. Може би, ако имат късмет, може просто да хванат съществото в крачка.

Снимка: NOAA

Виж още: Умна руска подводница може да стартира нова Студена война в международни води