Все по-голям брой потребители на Mac споделят, че Zoom използва микрофона на устройствата им, дори когато приложението не е активно. 

Миналия декември Zoom пусна актуализация за приложението си за Mac, което уж разреши „проблем относно светлинния индикатор на микрофона, който се задейства, когато не е на среща“. Но изглежда, че ъпдейтът не работи.

В macOS Monterey Apple добави индикатор към лентата с менюта – подобен на този в Control Center на iPhone и iPad, – който свети в оранжево или зелено, когато камерата или микрофонът ви се използват от приложение.

Индикаторът е предназначен да попречи на приложения на трети страни да ви гледат или да ви слушат тайно и по този начин Zoom беше изловен да използва микрофона, когато не трябва.

„Не мога да повярвам, че @Zoom все още прави неща като това“, пише разработчикът Феликс Краузе в Twitter. 

„Лично изпитах това“, коментира Филип Холи. „Можете да видите оранжевата точка на Mac след последната актуализация. Освен това Airpods не работят правилно след излизане от среща, защото все още са в режим на BT микрофон.“

Други потребители, които започнаха да наблюдават колко дълго Zoom остава активен с помощта на приложения като Timing, казват, че приложението понякога остава в употреба с часове след края на разговора.

„Току-що забелязах отново оранжевата точка и когато напуснах Zoom, Timing.app ми каза, че очевидно съм бил на 2-часов разговор в Zoom“, написа друг потребител във форум на общността на Zoom.

Ако разчитате на Zoom, можете да предприемете някои стъпки, за да си гарантирате, че конферентната услуга спира да използва вашия микрофон, когато излезете от среща. Едната е да се уверите, че сте напуснали приложението Zoom, когато не ви е необходимо, вместо да му позволите да се крие във фонов режим.

Друго решение е изобщо да не инсталирате нормалното приложение на Zoom. Вместо това просто използвайте уеб версията в Safari (или друг браузър по ваш избор). След това можете да затворите раздела на браузъра, когато вашата среща приключи. Тогава няма да е нужно да се притеснявате, че Zoom ви шпионира.

Zoom признава пред The Register, че „разглежда това“, така че скоро може да видим друга корекция на грешки. Дали този път наистина ще работи, е друг въпрос.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Tesla: Apple няма с какво да ни изненада