Qualcomm имаше силно четвърто тримесечие на 2021 г., като отчете растеж с 18% на тримесечие и 33% на годишна база, до голяма степен задвижван от продажбите на своите чипове Snapdragon от висок клас, според данни на маркетинговата компания Counterpoint. Въпреки това Mediatek запази преднината си като водещ играч на пазара със своите 33 процента пазарен дял.

Според изследователския директор на Counterpoint Дейл Гай Mediatek запази лидерската си позиция, въпреки че обемът на SoC намалява през тримесечието поради високите доставки през първото полугодие и корекциите на инвентара от китайски производители на смартфони. Според Гай много клиенти са изградили значителни запаси от чипсети, за да управляват несигурността с доставките по-ефективно.

Междувременно общият глобален пазар на мобилни чипове нарасна с 5% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2021 г. Qualcomm също доминираше в доставките на 5G базови модеми, заемайки 76% пазарен дял. Counterpoint Research приписва това на продажбите на iPhone 12, iPhone 13 и премиум устройства с Android.

Apple запази третата си позиция на пазара на смартфон чипове през същото тримесечие, докато чиповете Exynos на Samsung паднаха до пета позиция с дял от 4 процента, на фона на промяната на стратегията на южнокорейския електронен гигант за портфолиото му от смартфони. В резултат на това Mediatek и Qualcomm се разраснаха в портфолиото на Samsung.

HiSilicon не можа да произвежда чипсети Kirin поради търговската забрана на Съединените щати срещу Huawei. Съобщава се, че натрупаният от последния инвентар от чипове Kirin е на ръба на изчерпване. Поради това Huawei ще пусне най-новата си серия устройства с SoC на Qualcomm, но те ще бъдат ограничени до 4G възможности.

Накрая, доставките на Unisoc продължиха да растат тази година, като компанията има 11 процента пазарен дял. Нейните доставки на SoC се удвоиха през 2021 г. на годишна база. Компанията също така разшири своята клиентска база, като включи Honor, Realme, Motorola, ZTE, Transsion и Samsung като купувачи.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Първият гъвкав смартфон на Xiaomi вече пътува в метрото

 

Тагове: