Meta е в „много дълбоко, философско състезание“ с Apple относно бъдещето на технологиите и метавселената, е казал изпълнителният директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг на служителите на вътрешна среща миналия месец, съобщава The Verge.

Не е тайна, че в последно време съперничеството между Meta и Apple се изостри покрай казусите относно поверителността и различните подходи за проследяване на потребителите. Очаква се конкуренцията още повече да се разгорещи, тъй като и двете компании възприемат привидно различни методи за овладяване на метавселената и AR/VR. Докато Meta започна своето пътуване в метавселената, разкривайки своята визия за бъдещето на интернет и пускайки придружаващ VR шлем, Apple все още не е навлязла сериозно в AR/VR пространството.

Това обаче ще се промени, тъй като Apple подготвя пускането на първия си AR/VR шлем в началото на следващата година. В отговор на въпрос от служител за това, как действията на Apple може да повлияят на плана на Meta, Зукърбърг отговори, че е „съвсем ясно, че Apple ще ни бъде конкурент“. Зукърбърг продължава, като казва, че конкуренцията ще надхвърли простото предлагане на най-добрия AR/VR хардуер, като се разиграе „философски спор“.

„Мисля, че е съвсем ясно, че Apple ще ни бъде конкурент не само като продукт, но и философски. Подхождаме към това по открит начин и се опитваме да изградим по-отворена екосистема. Опитваме се да направим повече неща съвместими с Android. Опитваме се да развием метавселената по начин, по който можете да пренесете вашите виртуални стоки от един свят в друг. Създадохме Metaverse Open Standards Group с куп други компании, но Apple не се присъедини.“

Това е състезание на „идеи“, твърди Зукърбърг - според него Apple вярва в това „да правят всичко сами и да го интегрират тясно, за да изградят по-добро потребителско изживяване“, продължава той. От друга страна Meta вижда необходимостта от „съществуване на по-голяма екосистема“.

Зукърбърг обаче признава, че не е ясно дали „затворена екосистема“, която според него има Apple, или отворена екосистема от Meta би била по-подходяща за метавселената.

Зукърбърг смята, че пътеводната звезда на Meta трябва да бъде и е това, дали ще може да насочи над един милиард души в метавселената, пазарувайки и харчейки стотици долари в дигитална търговия. Завършвайки отговора си на въпроса, Зукърбърг обобщи конкуренцията на Meta с Apple като надхвърляща не само метавселената, но и бъдещето на интернет като цяло.

„Така че да, Apple ще бъде конкурент. Мисля, че това е доста ясно, но всъщност това е един много сериозен конкурент. Не само че те имат устройство, което има някои повече функции от нас. Това е много дълбоко, философско състезание за това, в каква посока трябва да върви интернет.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Facebook тества множество профили към един акаунт