Откакто беше представено за първи път миналата година на конференцията Connect на Meta, получаваме информация за висококачествения VR шлем на компанията с кодово име „Project Cambria“. Марк Зукърбърг вече потвърди, че компанията му планира да пусне следващата си VR джаджа през октомври.

В скорошен епизод на подкаста The Joe Rogan Experience, Зукърбърг се появи в студиото на бившия водещ на Fear Factor. По време на интервюто Зукърбърг разкри някои подробности за новия шлем на Meta

„За следващото устройство, което ще излезе през октомври, има няколко важни функции“, каза Зукърбърг. След това главният изпълнителен директор на Meta продължи да говори за способността на устройството за проследяване на лицето, което позволява на потребителите да осъществяват зрителен контакт, да следва изражение на лицето и много други функции, които да се превеждат на техния аватар в реално време.

Към този момент никой друг шлем на пазара не може да се похвали с подобни характеристики. HTC предлага аксесоар за своя модел Vive, но той осигурява само частично проследяване на лицето.

Въпреки че той не споменава изрично името Project Cambria, начинът, по който устройството е описано в интервюто, съвпада с това, което в момента се знае за шлема. Това включва екран с висока разделителна способност, вътрешни сензори за проследяване на очите и усъвършенствана добавена реалност за преминаване.

Според доклад на Bloomberg, Project Cambria може да носи името Meta Quest Pro. Ако шлема, за който Зукърбърг говори, наистина е Meta Quest Pro, според UploadVR, той ще бъде значително по-скъп от 800 долара. Това означава, че неговата целева аудитория вероятно е по-скоро за ентусиасти и разработчици. Въпреки това, както Project Cambria, така и Quest 2 ще се продават паралелно един с друг и Meta вероятно ще пусне ново поколение на по-достъпния Quest 2 в близко бъдеще.

Снимка: Meta/Oculus

Виж още: Колко далече е Meta от метавселената си?