Помните ли UFS картите? Те обещаваха много по-висока производителност от microSD картите, но така и не просъществуваха. Дори и Samsung, който помогна за въвеждането на този стандарт и създаде хибриден слот за такива карти, вече няма телефони, които ги поддържат. На IFA в Берлин обаче, видяхме нов хардуер, който демонстрира огромно предимство на UFS картите по отношение скоростта на пренос на данни.

Hisense Т91 е прототипен телефон, работещ с чипсета Snapdragon 845. В него има 1 ТВ UFS карта, която е подложена на сравнителен тест с microSD карта, която има скорост на четене 80 MB/s и скорост на писане 30 МВ/s.

Резултатите са красноречиви – UFS картата постига 6 пъти по-висока скорост при четене и писане на поредни файлове и 35 пъти по-висока скорост при случаен достъп до файла. Нещо повече, тази UFS карта бие не само microSD картата, но и вградения сторидж. Тя е значително по-бърза от eMMC сториджа, който се намира в повечето апарати от среден клас днес. Всъщност, постижението на UFS се доближава до скоростите на вградения UFS 2.1сторидж, който се използва в актуални флагмани като Galaxy S10 и Huawei P 30.

Освен това имайте предвид, че това е 1 ТВ UFS карта, докато първата 1 ТВ microSD карта излезе едва този февруари. Очевидно е, че технологията е готова и чипсетите на Qualcomm я поддържат, но смартфон производителите до момента са я пренебрегвали. Може би производиствените разходи са твърде високи?

Виж още: Apple призна YouTube за легитимна стрийминг платформа

Тагове: