Последствията от санкциите върху Huawei на САЩ продължават да нарастват, като китайската компания вече не може да бъде член на SD Association (търговската група, която изготвя стандартизирани спецификации за SD и microSD карти). С други думи, Huawei вече няма право да предоставя официална поддръжка на SD или microSD карти в бъдещите си телефони или лаптопи.

Асоциацията потвърди през сайта Android Authority, че отстраняването на Huawei от групата се дължи на изпълнителната заповед на Тръмп, което го прави последният удар за измъчената китайска компания в резултат на тази забрана. MicroSD картите и SD картите ще продължат да работят със съществуващия хардуер на Huawei, но забраната им от асоциацията означава, че Huawei няма да може да използва стандартите за бъдещи продукти.

Виж още: В последното обяснение на Тръмп за Huawei няма особена логика

SD Association също не е първата подобна организация, която скъса връзките: Google, ARM, Intel, Qualcomm и Broadcom също са сред компаниите, които престават да работят с Huawei поради забраната. Съюзът Wi-Fi Alliance (който определя Wi-Fi стандартите в индустрията) също „временно ограничи“ членството на Huawei вследствие на забраната на САЩ и Huawei също доброволно излезе от JEDEC (група за стандарти за полупроводници, известна най-вече за определяне на спецификациите на RAM паметта). Всичко това може сериозно да попречи на способността на Huawei да произвежда хардуер изобщо, още по-малко да се конкурира на американския технологичен пазар.

Загубата на SD картите обаче може да не е най-големият проблем за компанията в момента. Подобно на Android и Windows (за които Huawei вече разработва заместващи операционни системи), Huawei се е подготвила и за прекъсване поддръжката на microSD карти: компанията има собствени Nano карти памет, които са физически по-малки от microSD картите и са заменили по-универсалния стандарт изцяло при новите ѝ устройства.

Тагове: