Базираният на Chromium уеб браузър Microsoft Edge ще се сдобие с нова функция, която ще ви позволи да ограничите количеството RAM, което използва. Ако сте потребител на Chrome или Edge, вероятно сте наясно, че когато става въпрос за използване на оперативна памет, и двата браузъра са на принципа "да вземем колкото можем повече".

Като част от нова тестова компилация за Windows на страницата с настройки на Microsoft Edge се появи опция за ограничаване на използването на RAM "Винаги" или за включване на режима PC Gaming (чрез @Leopeva64 в X). Възможността за задаване на ограничение на използването на RAM по време на игра е отлична функция и означава, че няма да се налага да затваряте всички табове и прозорци, преди да стартирате игра в Steam.

Microsoft Edge също така ще предоставя подробен преглед на текущото използване на RAM, колко таба са били приспани и колко памет е останала.

Задаването на лимита ще става чрез удобен плъзгач, като примерът обхваща система с 16 GB памет. Този ограничител на оперативната памет би бил полезен и за производителността, като позволява на потребителите да държат браузърите си отворени, докато използват приложения, изискващи много памет. За системи с 32 GB, 64 GB или повече това би било удобен инструмент за контролиране на разделите.

Разбира се, за да използвате тази функция, ще ви е необходим Microsoft Edge - и тази функция потенциално му дава предимство пред Google Chrome. Браузърът Opera GX, създаден за геймъри, също разполага с ограничител на оперативната памет и процесора.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz

 

Тагове: