Ако използвате браузъра Chrome в Windows 10 или 11 и изведнъж сте открили, че вместо него използвате Microsoft Edge, не сте сами. Том Уорън от The Verge съобщава, че той и много други потребители в социалните медии и форумите за поддръжка на Microsoft внезапно са открили, че техните сесии за сърфиране в Chrome мистериозно се възпроизвеждат в Edge.

Без официален коментар от страна на Microsoft Уорън предполага, че пренасянето на табове се е случило поради грешка или неволно щракнат диалогов прозорец, който задейства функция в Edge, предназначена да улесни (умишленото) превключване на браузъри. Настройката, до която може да се стигне, като се въведе edge://settings/profiles/importBrowsingData в адресната лента на браузъра, предлага да се импортират данни за скорошно сърфиране от Chrome при всяко стартиране на Edge за разлика от еднократното импортиране на данни, което се предлага за Firefox.

Ако приемем, че става дума за грешка, този проблем с импортирането на данни е трудно да се разграничи от някои от действителните официално одобрени и лесни за възпроизвеждане тактики на Microsoft за прокарване на Edge. Сблъсках се с две от тях, докато инсталирах Chrome на компютър за този материал - една, когато преминах към страницата за изтегляне на Chrome, и друга в горната част на страниците с настройки на Edge, след като бях задал друг браузър по подразбиране.

Microsoft също така използва системни известия, специални изскачащи съобщения, специфични за Edge, и съобщения на цял екран след актуализация за "препоръчителни настройки на браузъра", за да накара потребителите на Windows да стартират Edge и да използват Bing.

Edge е базиран на същия браузър Chromium като Chrome и повечето потребители вероятно няма да забележат голяма разлика в начина, по който се визуализират повечето страници в двата браузъра. Но Edge е съсредоточен върху продуктите и услугите на Microsoft, като се започне от акаунта в Microsoft, но се разшири и до кодове за купони и други известия за пазаруване, пакета от приложения Microsoft 365 и инструменти за генеративен изкуствен интелект като Image Designer и чатбота Copilot.

През последните години Microsoft стана по-агресивна по отношение на начина, по който налага всичко - от влизането в акаунта на Microsoft до абонаментите за Microsoft 365 и Game Pass - нещо, което накара "чистата" инсталация на Windows да се чувства много по-малко чиста, отколкото преди. Независимо дали това нещо с импортирането на данни от Edge е грешка, показателно е, че не е веднага ясно дали става въпрос за грешка или за нещо, което Microsoft е направила умишлено.

Снимка: Unsplash

Виж още: Флопито най-сетне излезе в отдавна просрочена пенсия в Япония