През септември 2023 г. Bloomberg съобщи, че Apple е провела проучвателни разговори с Microsoft за придобиване на Bing още през 2020 г. В новооткрити съдебни документи от тази седмица се появиха повече подробности за преговорите за придобиване между Apple и Microsoft.

Както съобщава CNBC, тези документи са част от съдебното дело на Министерството на правосъдието на САЩ, в което се твърди, че Google има монопол в индустрията за търсене в интернет. В документите, публикувани в петък, Google твърди, че отношенията между Microsoft и Apple - включително преговорите за придобиване - са доказателство, че Google наистина има "конкуренция" в индустрията за търсене.

Според документите на Google Microsoft е предложил на Apple да направи Bing търсачка по подразбиране в Safari поне седем пъти: през 2009, 2013, 2015, 2016, 2018 и 2020 г. Всеки път Google твърди, че Apple е отхвърляла тази възможност поради качеството на търсенето.

"Във всеки един от случаите Apple разгледа внимателно относителното качество на Bing спрямо Google и стигна до заключението, че Google е по-добрият избор по подразбиране за нейните потребители на Safari. Това е конкуренция", обяснява Google.

В подаденото заявление Google пише още, че през 2018 г. Microsoft се е обърнала към Apple, за да изтъкне подобренията, които е направила в качеството на търсенето в Bing. Целта на Microsoft е била или да "продаде Bing на Apple или да създаде съвместно предприятие, свързано с Bing".

В подаденото заявление са включени коментари от Еди Кю, шеф на отдела за услуги на Apple:

"Качеството на търсенето на Microsoft, инвестициите им в търсенето, всичко това не беше никак значително. И затова всичко беше по-ниско. Така че самото качество на търсенето не беше толкова добро. Те не инвестираха на никакво ниво, сравнимо с това на Google или с това, в което Microsoft можеше да инвестира. А организацията на рекламата им и начинът, по който печелят, също не бяха много добри."

Google и Apple, разбира се, имат изгодно партньорство, в рамките на което Google плаща милиарди долари, за да бъде търсачката по подразбиране в платформите на Apple. Приходите, генерирани от сделката с Google, са били "ключова причина" преговорите на Apple за придобиване на Bing да не преминат отвъд проучвателните етапи, обясняват множество доклади.

Снимка: Unsplash

Виж още: Casio с модерна версия на първия в света цифров часовник с автоматичен календар, за да отбележи 50-ия му рожден ден

Тагове: