Windows 11 е на разположение от повече от две години и Microsoft би искала да знае защо все още използвате Windows 10. На хората, които все още използват миналото поколение операционна система на Microsoft, не са им чужди напомнянията за обновяване, но този път Microsoft наистина надмина себе си. Потребителите на Windows 10 започнаха да съобщават за гигантски изскачащи реклами за Windows 11, дори ако системите им не могат да инсталират новата операционна система.

Microsoft пусна Windows 10 през 2015 г. и за известно време изглеждаше, че може да няма допълнителни номерирани версии. Microsoft започна редовно да актуализира Windows 10 с нови функции, като я изтласка далеч отвъд обичайния срок на годност на версиите на Windows. В крайна сметка обаче тя премина към Windows 11 през 2021 г. Microsoft предлага този ъпгрейд безплатно за отговарящите на условията системи с Windows 10, но хардуерните изисквания са по-строги, отколкото при предишните ъпгрейди.

Новият изскачащ прозорец твърди, че предупреждава потребителите за предстоящия край на поддръжката на Windows 10, но това ще стане едва през октомври 2025 г. Съобщението включва и информация за Windows 11 и какво означава краят на поддръжката. Потребителите могат да изберат да им бъде напомняно по-късно за обновяването на Windows 11, но няма опция предупреждението да изчезне завинаги. Това предполага, че то ще се появи отново в бъдеще.

Потребителят на Reddit, който е публикувал скрийншота, използва компютър, който не отговаря на условията за обновяване на Windows 11. Microsoft предприе необичайната стъпка да изисква доста модерен процесор, както и модул TPM 2.0, а има много машини с Windows 10, които не отговарят на тези спецификации. Изскачащият прозорец предлага информация за Windows 11 дори на тези потребители, но техните възможности са ограничени: или да надградят съществуващата машина, за да отговаря на минималните спецификации, или да си купят нова машина, преди да е настъпил краят на живота на Windows 10.

Агресивността на тази рекламна кампания може би се дължи на бавното възприемане на новата операционна система. Растежът на Windows 11 е спрял между 20 и 30% от потребителската база на Microsoft. Windows 10 все още работи на около 69% от системите Windows. След още 18 месеца тези потребители вече няма да получават основни защити за сигурност. В крайна сметка Microsoft може да съжалява, че е поставила толкова строги изисквания за обновяване - ако през октомври 2025 г. твърде много системи все още са с Windows 10, на компанията може да се наложи да разшири поддръжката, за да избегне кошмара със зловреден софтуер. Microsoft със сигурност не иска да има нова ситуация с Windows XP, но може би рекламите за превземане ще напомнят на повече потребители да надградят, преди да настъпи големият ден.

Снимка: Unsplash/Microsoft, /u/Woopinah9

Виж още: Този хибриден самолетен дизайн може да направи полетите по-евтини от билетче в трамвая

 

 

Тагове: