Потребителите на iPhone са открили, че последната актуализация на Apple автоматично ги е включила в използването на притеснително звучаща нова настройка.

През декември миналата година Apple пусна актуализация 17.2 на iOS, с която беше добавена функцията NameDrop, както и подобрения в клавиатурата, за да се направи писането на текстови съобщения по-безпроблемно.

Заедно с тези допълнения компанията представи приложението Journal - нов инструмент за водещите дигитален дневник.

Предварително заредената програма позволява на потребителите да записват своите мисли, чувства и размисли, както и да практикуват съзнателност и благодарност. Ако не сте сигурни как да си водите дневник, компанията има решение и за това - "Предложения за водене на дневник".

С натискането на бутона "да" на тази настройка автоматично разрешавате на вашия iPhone да получи достъп до съхранените данни на телефона, като например снимки и важни места, така че да можете да започнете да получавате персонализирани предложения за водене на дневник.

Някои потребители обаче, които са избрали да се запознаят с тази настройка, са открили, че Apple е активирала и друга функция на iPhone по подразбиране.

Тази функция се нарича "Откриваем от други" (Discoverable by Others) и остава активна, дори ако изключите настройката "Предложения за водене на дневник" и изтриете приложението Journal. Когато потребителите на iPhone забелязаха, че тя е включена по подразбиране, някои призоваха другите да я изключат незабавно, опасявайки се, че името и местоположението им се споделят с други хора.

Според Apple обаче това всъщност не е така.

Според страницата на Apple "Предложения за водене на дневник" и "Поверителност" опцията може да открие други потребители наблизо, които са включили настройките на приложението Journal. Поради това може да се събира контекстуална информация, като например броят на контактите около вас, която по-късно да повлияе на подсказките за дневник, които вашият iPhone ви изпраща.

За щастие обаче настройката "Откриваем от други" не е толкова страшна, колкото звучи, и според Apple няма риск за поверителността. Тази настройка не запазва подробности за контактите в телефона ви, а освен това контактите няма да ви бъдат предлагани за писане в приложението Journal. Нито една от данните не е видима и за Apple.

Другият човек ще види подкана като "вечеря с приятели" само ако вечерта се появят много други iPhone-и например. И това не означава, че местоположението ви се проследява или съхранява някъде.

Така че, въпреки че това може да е нежелана функция за някои, тя не е толкова зловеща, колкото може да звучи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Любимият ни John - JCW и новият облик на Mini Countryman