Facebook преразгледа „безсрочното“ спиране на акаунта на Доналд Тръмп след препоръка на надзорния съвет. Компанията заяви, че банът на Тръмп трябва да продължи две години, което потенциално ще му позволи да се върне в социалната мрежа навреме, за да се кандидатира отново за президент през 2024 г.

„Предвид сериозността на обстоятелствата, довели до наказанието на г-н Тръмп, ние вярваме, че действията му представляват сериозно нарушение на нашите правила, които заслужават най-високото наказание, предвидено в новите протоколи за изпълнение на политиката ни“, написа вицепрезидентът на Facebook по глобалните въпроси Ник Клег в блог пост. „Спираме акаунтите му за две години, считано от датата на първоначалното спиране на 7 януари тази година.“

След изтичането на двугодишния период Клег казва, че Facebook ще „оцени риска за обществената безопасност“, за да определи дали спирането трябва да бъде удължено или отменено. Той добави, че ще бъде приложен допълнителен контрол върху акаунта на Тръмп, когато той бъде възстановен, и че той все още може да бъде окончателно забранен от платформата за бъдещо поведение.

„Когато спирането в крайна сметка бъде отменено, ще има строг набор от бързо ескалиращи санкции, които ще бъдат задействани, ако г-н Тръмп извърши допълнителни нарушения в бъдеще, включително и за постоянно премахване на неговите страници и акаунти“, пише той.

Миналия месец надзорният съвет заяви, че за Facebook е оправдано да суспендира Тръмп, но че чрез налагане на „неопределено“ спиране компанията не спазва собствените си правила. Съветът също така обвини Facebook, че се опитва да „избегне своите отговорности“.

Сега Facebook казва, че ще има нов набор от „засилени наказания за публични личности по време на граждански вълнения и продължаващо насилие“. Facebook също така публикува нови подробности за политиките си за „сваляне и годност за новини“ в отговор на препоръките на надзорния съвет. В тези актуализирани насоки е включена политика за прилагане на по-дълги наказания или постоянни забрани, когато влиятелен потребител повтаря обиди.

И все пак Facebook даде да се разбере, че въпросът е кога, а не дали достъпът на Тръмп до Facebook ще бъде възстановен. Ако приемем, че спирането не е значително удължено, двугодишният срок също ще даде на Тръмп достатъчно време да рестартира друга президентска кампания. Бившият президент и неговият предизборен персонал заявиха, че социалната мрежа, където са похарчили милиони за реклама, е била от решаващо значение за успеха на Тръмп през 2016 г.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт