След около три години сегашните спецификации на Wi-Fi мрежите е планирано да получат надстройка, която ще превърне безжичните устройства в сензори, способни да събират данни за хората и обектите, достигани от техните сигнали.

„Когато 802.11bf бъде финализиран и въведен като IEEE стандарт през септември 2024 г., Wi-Fi ще престане да бъде стандарт само за комуникация и законно ще се превърне в пълноценна сензорна парадигма“, обяснява Франческо Рестуча, асистент по електротехника и компютърно инженерство в Североизточния университет, в документ, обобщаващ състоянието на проекта за Wi-Fi Sensing (SENS), който в момента се разработва от Института по електротехника и електроника (IEEE).

SENS е предвиден като начин за устройствата, способни да изпращат и получават безжични данни, да използват различията в смущенията на Wi-Fi сигнала за измерване на обхвата, скоростта, посоката, движението, присъствието и близостта на хора и предмети.

Може да не ви се вярва, но съображенията за сигурност и поверителност на сензорите, базирани на Wi-Fi, не са получили особено внимание в дебата досега.

Както Рестуча предупреждава в своя доклад, „все още усилията за научноизследователска и развойна дейност са насочени към подобряване на класификационната точност на наблюдаваните явления, с малко внимание към проблемите на S&P (сигурност и неприкосновеност на личния живот). Макар че това може да бъде приемливо от гледна точка на изследванията, ние посочваме, че за да се позволи широкото приемане на 802.11bf стандарта, обикновените хора трябва да се доверят на основните технологии. Следователно S&P гаранциите трябва да бъдат предоставени на крайните потребители“.

Мрежовите специалисти от години знаят, че Wi-Fi сигналите могат да се използват за събиране на данни за близки хора и обекти. Но към днешна дата подобни усилия като опити за улавяне на жестове чрез Wi-Fi са далеч назад в приоритетите на изследователските проекти.

От 2020 г. обаче работната група IEEE 802.11bf се среща и обменя бележки за това, как да се модифицират стандартите IEEE 802.11 както в контрола на достъпа на средата (MAC), така и на физическия слой (PHY), за да поддържа Wi-Fi засичане в съществуващите системи, включително 802.11ad, 802.11ay, 802.11n, 802.11ac, 802.11ax и 802.11be.

Рестуча твърди, че усилията за стандартизация на IEEE заедно с многото системи SENS, които очевидно се разработват, „ще създадат“ перфектната буря „за въвеждането на пазара на новаторски приложения, които дори не можем да си представим днес“.

Можем обаче да си представим някои от потенциалните вреди.

„Всъщност беше показано, че базираните на SENS класификатори могат да извеждат критична за поверителността информация като въвеждане на бутони от клавиатурата, разпознаване на жестове и проследяване на активността“, обяснява Рестуча. „Предвид естеството на излъчване на безжичния канал злонамерен подслушвател може лесно да „слуша“ отчетите на CSI (Информация за състоянието на канала) и да проследява активността на потребителя без разрешение.“

И още по-лошо, твърди той, подобно проследяване може да се извърши тайно, тъй като Wi-Fi сигналите могат да проникнат през стените, да не изискват светлина и да не показват видим индикатор за тяхното присъствие.

Той предполага, че трябва да има начин за отказ от наблюдение, базирано на SENS; по-щадяща поверителността позиция би била изискване на съгласие преди събирането на данни, но досега няма много прецеденти за търсене на разрешение в технологичната индустрия.

Все още има много работа за разрешаване на проблемите със смущения, някои от които могат да възникнат в резултат на необходимостта да се споделя спектърът с други безжични технологии, така че с малко късмет рисковете за сигурността и поверителността също ще получат допълнително внимание.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни

 

Тагове: