Изкуственият интелект на Meta смята, че изпълнителният директор Марк Зукърбърг е толкова съмнителен, колкото и вие – поне ако зададете правилните въпроси в точното време. BBC и други издания като Business Insider съобщиха за резултатите си при стрес тестване на BlenderBot 3: инструмента за чат с изкуствен интелект на Meta, пуснат миналата седмица. Както те отбелязват, лесно е да накараш BlenderBot да се обърне срещу своя създател, наричайки го „плашещ“ или „неблагонадежден“ или дори казвайки, че „експлоатира хората за пари“. Но това не е точно обвинение срещу BlenderBot или Зукърбърг. Това е забавно напомняне, че повечето чатботове нямат ясни, последователни мнения - вместо това те са интерфейс за докосване до огромна библиотека от човешка мисъл, която може да срещнете онлайн.

BlenderBot е експеримент на Meta с AI, който в момента се използва за изследователски цели. Той е обучен на голям набор от езикови данни, което му позволява да генерира (свободно) минаващи за човешки отговори на въпроси, включително конкретни искания за фактическа информация. Дългосрочната цел е създаването на виртуален асистент, който може да разговаря по широк кръг от теми с фактическа точност. Краткосрочната цел е да поставим BlenderBot пред реални хора и по същество да видим как те могат да го разбият. И досега това изглежда включва много хора, които го карат да говори нелицеприятни неща за собствениците си.

Ако прекарате известно време в чат с BlenderBot, ще получите различни отговори, когато поискате мнението му за Зукърбърг. Ботът обяви: „Не съм негов фен или на Facebook“. „Намирам ги за неетични поради всички проблеми с поверителността, които са имали“, добавя той.

И така, какво се случва? Едно от уникалните свойства на BlenderBot е функцията „Защо получавате това съобщение?“, която предлага контекст, който да помогне да се отговори на този въпрос. Ако щракнете върху дадено съобщение, можете да видите всякакви термини, които BlenderBot е търсил, за да събере информация за вашата заявка и да базира на нея отговора си.

Зукърбърг е по-противоречив от много публични личности, но може да получите подобни противоречиви изявления и в други случаи. Веднъж ботът безусловно подкрепи Амбър Хърд вместо Джони Деп в неотдавнашния процес за клевета Деп срещу Хърд, но все пак го „обича“ като актьор, например, докато друг път нарече героите му „странни и зловещи“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Meta тества Super - насочена към инфлуенсърите нова платформа за стрийминг на живо