От известно време е ясно, че OpenAI планира да пусне търсачка с изкуствен интелект, а според нов доклад компанията планира да направи това, като се опита да надмине Google I/O 2024.

Във вторник, 14 май, Google ще проведе годишната си конференция за разработчици, на която по принцип се правят най-големите съобщения на компанията за годината. На първо място в списъка с очаквания са нови подробности относно плановете на Google за изкуствения интелект и търсенето, включително как двете ще продължат да се обединяват.

Но сега на Google може да се наложи да работи срещу един от най-големите си съперници в областта на изкуствения интелект, който се заема с най-големия продукт на Google - търсенето. Ройтерс съобщава, че OpenAI планира да пусне в понеделник, 13 май, своя конкурент на Google Search - търсачка, задвижвана от ИИ.

OpenAI не е потвърдила датата, но тя идва след неотдавнашните съобщения за предстоящата поява на продукта.

По-рано тази седмица Bloomberg съобщи, че търсачката на OpenAI ще бъде проектирана така, че да се конкурира с Google и Perplexity - съществуващ продукт за търсене с изкуствен интелект. В този доклад се твърди, че новият продукт на OpenAI на практика ще позволи на потребителите да зададат въпрос на ChatGPT и чатботът да им отговори с отговор, включващ цитати от онлайн източници като новини и публикации в блогове, Wikipedia и др. Очевидно е, че ще се използват и изображения, когато запитването го изисква.

Множество източници посочват, че наскоро search.chatgpt.com започна да показва признаци на живот, което подсказва за плановете на OpenAI. В сегашния си вид функционалността за търсене технически вече е достъпна за потребителите на ChatGPT, но само за тези, които плащат за услугата.

Междувременно Google бързо усъвършенства своите Gemini AI модели и чатбот, както и тества Search Generative Experience (SGE) с избрани потребители.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-голямата триизмерна карта на Вселената разкрива идеи за нова теория на физиката (ВИДЕО)