Съобщава се, че OpenAI работи по функция за търсене за ChatGPT, която може да превърне чатбота в истинска алтернатива на Google Search. Според Bloomberg компанията в момента разработва тази функция, която може да търси отговори на вашите запитвания в интернет и да изписва резултати, допълнени с цитати на източниците им. ChatGPT може например да взема информация от Wikipedia или публикации в блогове и да препраща към оригиналните им страници, когато му задавате въпроси.

Bloomberg твърди, че в една от версиите на експерименталната функция за търсене ChatGPT може да ви показва изображения заедно с писмените си отговори, когато те са подходящи. Например, ако чатботът прецени, че илюстрираните инструкции или диаграми са полезни за дадено запитване като например "как да сменим дръжката на вратата" или "как да почистим климатик от определен тип", той може да ги включи в отговорите си. Както отбелязва Блумбърг, ChatGPT вече може да прави търсения за плащащи клиенти, но би могъл да дава грешни отговори или отговори с неверни цитати.

По-рано този месец профилът DataChaz в Twitter/X съобщи, че OpenAI е създал нов поддомейн с адрес search.chatgpt.com. Очевидно е пренасочено за кратко към главната страница на ChatGPT през уикенда, въпреки че ще получите бележка „Не е намерено“, ако се опитате да получите достъп до нея сега. Докато компанията все още не е потвърдила официално това конкретно начинание, работата по AI търсене е логична следваща стъпка, ако иска да продължи да се конкурира с най-твърдите си конкуренти.

Google наскоро разшири своя базиран на изкуствен интелект тест за резултати от търсенето и започна да ги показва на потребители, които не са се включили. След това имаме Perplexity, стартираща компания, която в момента се оценява на 1 милиард долара благодарение на своята базирана на изкуствен интелект търсачка, която Rabbit използва, за да отговаря на запитвания, направени чрез устройството R1.

Снимка: Unsplash/OpenAI

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди