От дълго време Apple и Google търпят критика заради микротранзакциите и монопола върху мобилните си платформи. Сега към списъка на местните власти, които имат проблем с двата гиганта, можем да добавим и английския регулатор за защита на конкуренцията. В свой нов доклад службата обяви, че мобилните екосистеми на Apple и Google упражняват „порочна хватка“ около начина, по който хората използват своите смартфон.

„Повечето хора знаят, че Apple и Google са основните играчи, когато се отнася за избор на мобилен телефон, но е лесно да забравите, че те определят и правилата – от това, кои приложения са налични в техните магазини, до това, колко лесно или трудно е да смените браузъра на вашия смартфон. Този контрол ограничава иновациите и избора и води до по-високи цени, а нищо от това не е добре за потребителите“, гласи съобщението на регулатора.

В доклада Aрple търпи критика за това, че не позволява алтернативни магазини за приложения и преследва в съда практиката за странично зареждане на приложения в iOS. Освен това Apple неправилно блокира платформите за гейм стрийминг, твърди регулаторът и посочва, че Apple трябва да разреши на Microsoft да пусне своето приложение Xbox Cloud Gaming за iOS.

На свой ред английската агенция се оплаква от натиска на Google върху производителите да инсталират предварително на свoите телефони Chrome и Play Store. Apple и Google също така трябва да направят по-лесно прехвърлянето между Android и iOS без загуба на функционалност и данни.

В резултат от всичкото това британският регулатор посочва, че потребителите плащат по-високи цени за телефони, приложения, микротранзакции и абонаменти, отколкото биха плащали при по-конкурентна среда.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Първите в света живи роботи вече могат да се възпроизвеждат. Време за паника? (ВИДЕО)