В сряда някои потребители на iPhone получиха много тревожно предупреждение на своите устройства. Apple е изпратила известия на лица в 92 държави, в които ги предупреждава, че може да са станали обект на наемнически шпионски атаки, съобщава TechCrunch. "Apple откри, че сте мишена на наемна шпионска атака, която се опитва да компрометира отдалечено iPhone, свързан с вашия Apple ID -xxx-", гласи съобщението.

В предупреждението на Apple се споделя допълнителна информация за инцидента.

"Тази атака вероятно е насочена конкретно към вас заради това кой сте или какво правите. Въпреки че никога не е възможно да се постигне абсолютна сигурност при откриването на такива атаки, Apple има висока степен на доверие в това предупреждение - моля, приемете го сериозно", продължава предупреждението.

Apple обясни, че не може да предостави никаква информация за това какво е предизвикало съобщението от опасения, че допълнителната информация би помогнала на нападателите да избегнат бъдещо откриване. Компанията използва вътрешна информация и разследвания, за да определи точно атаките.

Това едва ли е първият случай, в който Apple трябва да изпрати подобно известие. От 2021 г. насам лица в над 150 държави са получили подобни съобщения, включително предупреждение към някои журналисти и политици в Индия през октомври миналата година. Не е ясно обаче в кои държави лицата са получили предупреждения този път.

Снимка: Unsplash

Виж още: Навсякъде, където има камера, има риск: милиарди потребители са изложени на нежелано наблюдение

 

Тагове: