Според изчисленията на НАСА само през 2024 г. нейните мисии за науките за Земята ще генерират около четвърт милион терабайта данни. За да могат климатолозите и изследователската общност ефективно да се справят с тези масиви от необработени сателитни данни, IBM, HuggingFace и NASA си сътрудничат за изграждането на геопространствен модел с отворен код, който ще послужи като основа за нов клас изкуствени интелектуални интелектуални активи в областта на климата и науките за Земята, които могат да проследяват обезлесяването, да прогнозират добивите на култури и да отчитат емисиите на парникови газове.

За този проект IBM използва своя наскоро пуснат на пазара Watsonx.ai, за да послужи като основополагащ модел, използвайки годишни данни от хармонизирания спътник Landsat Sentinel-2 на НАСА (HLS). Тези данни се събират от двойката спътници Sentinel-2 на ЕКА, които са създадени за получаване на оптични изображения с висока разделителна способност над сушата и крайбрежните региони в 13 спектрални диапазона.

От своя страна HuggingFace хоства модела на своята платформа за изкуствен интелект с отворен код. Според IBM, като е прецизирал модела върху "маркирани данни за картографиране на наводнения и негативна слънчева активност", екипът е успял да подобри производителността на модела с 15% в сравнение със сегашното състояние на техниката, използвайки два пъти по-малко данни.

"Никога досега не е била по-ясна съществената роля на технологиите с отворен код за ускоряване на критични области на откритията, като например изменението на климата", заявява Шрирам Рагаван, вицепрезидент на IBM Research AI, в съобщение за пресата. "Като комбинираме усилията на IBM за създаване на модел на фондация, насочен към създаване на гъвкави системи за ИИ за многократна употреба, с хранилището на НАСА за данни от спътници на Земята и ги предоставим на водещата платформа за ИИ с отворен код Hugging Face, можем да използваме силата на сътрудничеството за прилагане на по-бързи и по-въздействащи решения, които ще подобрят състоянието на нашата планета."

Снимка: Unsplash

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете