Изкуственият интелект е една от най-горещите теми на 2024 г., а Microsoft е доста навътре в технологията. Гигантът е инвестирал милиарди долари в изкуствения интелект и работи за включването му под някаква форма във всички свои програми. Президентът на Microsoft Брад Смит наскоро говори за ИИ в обширно интервю за EL PAÍS.

Цялото интервю си заслужава, тъй като дава уникална представа за потенциала на ИИ за развитие на обществото и за това какво се прави за намаляване на потенциалните заплахи. Въпреки че ИИ има много достойни приложения, той се използва и за кибератаки. Смит засегна всичко - от това дали ИИ ще замени служителите до това как да спрем сюжета на "Терминатор" да се случи в реалния живот. Той неколкократно е заявявал, че Microsoft трябва да помогне за регулирането на ИИ.

"Когато си купуваме кутия мляко в магазина за хранителни стоки, ние не се притесняваме дали е безопасно за пиене, защото знаем, че има долна граница на безопасност за регулирането му", каза Смит. "Ако това е, както смятам, най-напредналата технология на планетата, не мисля, че е неразумно да поискаме да има поне толкова регулации за безопасност, колкото имаме за картонена кутия мляко."

По-конкретно Смит засегна Европейския закон за изкуствения интелект и подобно законодателство в САЩ и Обединеното кралство. Въпреки че той оценява регулациите, шефът на Microsoft предупреждава за "обременителна администрация, която би увеличила разходите". Microsoft е най-скъпата компания в света, така че няма да има проблеми с администрацията - въпрос, който Смит изтъкна, - но стартиращите предприятия могат да пострадат от лошо направена регулация.

Едно от опасенията, свързани с ИИ, е, че той или ще достигне степен на разумност, или ще стане достатъчно интелигентен, за да навреди на човечеството. Макар това да звучи като нещо от научната фантастика, съществуват реални заплахи за това колко власт и контрол може да развие ИИ. Смит разгледа този въпрос в края на интервюто.

Той обясни, че можем да решим днешните и утрешните проблеми сега и че няма нужда да чакаме. Той добави, че автобусите и влаковете имат аварийни спирачки, така че подобна концепция има смисъл и за ИИ.

"Целта е да се отговори на това, което хората често описват като екзистенциална заплаха за човечеството, че може да има бягащ изкуствен интелект, който да се опита да контролира или да унищожи човечеството. Това е като във всеки филм от поредицата "Терминатор" и около 50 други научнофантастични филма. Едно от нещата, които ме поразяват след 30 години в тази индустрия, е, че често животът имитира изкуството", каза Смит.

"Удивително е, че може да има 50 филма с един и същ сюжет: машина, която може да мисли сама за себе си, решава да пороби или унищожи човечеството, а човечеството се бори и побеждава, като изключва машината. Какво ви казва това? Че е по-добре да имаме начин да забавим или изключим ИИ, особено ако той контролира автоматизирана система като критичната инфраструктура."

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение