Много платени приложения за Android струват по-малко от чаша кафе, но в Google Play има софтуер, който може да струва десетки или дори стотици долари. Корпоративният софтуер и услугите с годишни абонаменти могат да бъдат доста скъпи, но има ограничение за това колко могат да вземат, ако използват системата за таксуване на Google Play. Първоначално при появата на Google Play този лимит беше 200 долара, но още в края на 2015 г. беше увеличен на 400 долара. Сега, близо осем години и половина по-късно, Google увеличи лимита за цените на приложенията на 1000 долара.

По време на конференцията за разработчици Google I/O миналата седмица екипът на Google Play обяви, че разработчиците вече могат да определят цена на своите продукти до 999.99 долара или местния им еквивалент. Това е 150% увеличение спрямо предишната ценова граница от 400 долара и отразява зрелостта на екосистемата за приложения в Google Play през 2024 г.

Много малко платени приложения се таксуват на цена, близка до 999.99 долара дори за покупки в приложението. Въпреки това, при положение че тази възможност съществува, несъмнено ще има някои приложения, които ще се възползват от тази промяна. Новинарските приложения, които съществуват единствено за да покажат на другите колко сте заможни, вероятно ще актуализират цените си, за да отразят новото ограничение за цените на приложенията в Google Play. Някои корпоративни софтуери или услуги, които предлагат годишни абонаменти, също могат да се възползват от тази промяна, макар че трудно ще намерите много примери.

От 2015 г. насам Google Play значително разшири броя на регионите, в които разпространява приложения. Това се дължи на експлозивния растеж, който Android отбеляза през годините. Месечно има над три милиарда активни устройства с Android - зашеметяваща цифра, която включва не само смартфони, но и смарт часовници, таблети, телевизори и автомобили. При толкова много потребители не е изненадващо, че има поне няколко разработчици, които са заинтересовани да таксуват до 999.99 долара за своя продукт, и някои потребители, които са готови да платят толкова.

За да се улеснят този вид транзакции, през годините Google Play значително разшири инструментите за фактуриране и възможностите за плащане. По-специално на I/O компанията представи нова функция за абонаменти на вноски, която позволява на разработчиците да предлагат на потребителите възможност да плащат във времето за дългосрочни абонаменти. Разработчиците, които искат да таксуват 999.99 долара за приложение или услуга, могат вместо това да обмислят използването на тази опция, за да разпределят плащанията във времето, което според Google вече е довело до 8% увеличение на общия брой регистрации за абонамент и 4% увеличение на разходите на потребителите.

Google Play носи значителни приходи на Google, което е важна причина за толкова големите инвестиции в платформата. Разработчиците, които продават приложения или цифрови стоки, използвайки системата за фактуриране на Google Play, плащат такса за обслужване в размер на 15% за първите 1 милион долара приходи годишно. След като общите приходи на разработчика надхвърлят 1 млн. долара за година, Google Play начислява 30% такса за обслужване върху остатъка до края на годината. Тези условия са изключително изгодни за Google, което означава, че те могат да спечелят много от разработчиците, които начисляват по-високи суми за съдържание в Google Play. Все още обаче не е ясно дали някой от разработчиците - освен тези, които създават нови приложения - ще го направи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Casio с модерна версия на първия в света цифров часовник с автоматичен календар, за да отбележи 50-ия му рожден ден