Amazon направи ретроспекция за последните 10 години и като един от важните моменти в нея беше посочено закупуването на компанията за роботика Kiva. В тази връзка Amazon разкри плановете си за нови устройства, включително и първия си напълно автономен складов робот. Той се нарича Proteus и е проектиран да се движи самостоятелно из съоръженията на Amazon, докато носи колички, пълни с пакети. Компанията заяви, че роботът използва „усъвършенствана технология за безопасност, възприятие и навигация“, която е разработила, за да може да върши работата си, без да пречи на служителите.

Във видеото можете да видите как Proteus се движи под количките и ги транспортира до други места. Докато се движи, той излъчва зелен лъч пред себе си и спира, ако човек стъпи пред лъча.

Целта на Amazon е да автоматизира манипулирането на своите пакетни колички, така че да намали нуждата човешки работници да ги преместват ръчно из съоръженията на компанията. Всъщност гигантът за електронна търговия подчерта, че неговите роботи са проектирани да създават по-безопасно работно място за хората. „От първите дни на придобиването на Kiva нашата визия никога не е била обвързана с бинарно решение на хора или технологии. Вместо това става дума за хора и технологии, работещи безопасно и хармонично заедно, за да доставят за нашите клиенти“, пише в него.

Друг нов робот, наречен Cardinal, също е проектиран с идеята за намаляване на риска от наранявания на служителите. Cardinal е роботизирана ръка, която взема пакети, чете етикетите им и след това ги поставя в съответната количка за следващия етап от процеса на доставка. Изкуственият интелект и компютърното зрение му позволяват да сортира пакетите правилно. В момента Amazon тества прототип, който може да повдига кутии до 20 кг, и очаква да разположи роботизираната ръка в центровете за изпълнение на заявки до следващата година.

И накрая, компанията също така разкри, че работи върху AI технология, която може автоматично да сканира пакети. В момента работниците трябва да сканират баркодове върху опаковки с помощта на ръчни скенери - тази технология ще премахне необходимостта от това. С възможността за сканиране на място служителите дори не трябва да правят пауза, докато сортират пакети: системата може бързо да разпознае пакет, който минава покрай камерата ѝ. Amazon обясни, че камерата работи със 120 кадъра в секунда и се захранва от компютърно зрение и технология за машинно обучение.

Гигантът за електронна търговия представи няколко робота през годините и винаги е подчертавал, че тяхната цел е да подобрят безопасността в своите складове. Компанията вече заяви, че не търси да замени човешки работници, въпреки че вътрешен доклад, който наскоро изтече, разкри, че компанията очаква да „изчерпи наличното предлагане на работна ръка в САЩ до 2024 г.“. Ръководител на роботите на Amazon каза пред Forbes, че „замяната на хората с машини е просто заблуда“, която може да завърши с прекратяване на бизнеса на съответната компания.

Снимка: Amazon

Виж още: Amazon искат да извикат гласовете от отвъдното