Amazon хвърли в размисъл голяма част от потребителите, след като обяви, че обучава гласовия си асистент Alexa да имитира гласа на всеки - независимо жив или мъртъв - само от едноминутен запис на този глас.  
По време на конференцията Amazon re:Mars в Лас Вегас главният отговорник за Alexa - Рохит Прасад - похвали функциите на гласовия асистент на Amazon и разясни, че той и екипът му го обучават да преобразува кратък аудиозапис в по-дълъг. По време на демонстрацията едно дете задава въпроса: „Alexa, може ли баба да ми дочете „Магьосникът от Оз“?“ и след кратко виждаме как това се случва наистина. Прасад споделя, че възпроизвеждането на висококачествен глас не е било лесна задача - това обикновено се случва след часове в звукозаписното студио.

Той разкрива и малко от магията - става въпрос за преобразуване на глас, а не за генериране на реч. Способността на Alexa да имитира гласове е форма на изкуствен интелект (AI), който Прасад нарече „обобщаващ интелект“ и благодарение на него гласовият асистент се „адаптира“ към различни ситуации. Това е различно от „всезнаещия, всеспособен“ изкуствен общ интелект или AGI, който има за цел да разбере човешките задачи и интелект за решаване на проблеми, каза Прасад.  
Екипът смята, че функцията е много полезна, особено след като мнозина загубиха свои близки заради пандемията. Имаше и положителни обществени реакции, най-вече от онези, които смятат, че тази технология би оказала положително влияние при често отсъстващи родители и приятели. Но, разбира се, негативните коментари надделяха: мнозина се опасяват, че това ще създаде много възможности за измами, други споделят, че ги побиват тръпки да чуят някой, който вече не е между живите.  
Все още не е обявено кога тази функция ще бъде представена официално и дали ще има някакви ограничения при използването й. Но определено предизвикателството е голямо.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Amazon отчита спад в продажбата на фалшиви стоки онлайн