През 2019 г. Samsung и AMD обявиха партньорство, съгласно което графичните иновации на AMD ще бъдат интегрирани в чиповете Exynos на Samsung. Двете компании се похвалиха, че в резултат на това висококачествени графични функции като Ray tracing един ден ще се появят в смартфон вариант.

В същото време обаче до момента не сме видели нищо конкретно от това партньорство. Това ще се промени на 11 януари 2022 г., когато Samsung ще обяви новия си Exynos чип. Най-вероятно това ще бъде Exynos 2200 и ако това е така, именно този чип ще намери място в глобалните варианти на флагманската серия Samsung Galaxy S22.

Разбира се, на този етап това е все още само спекулация.

Samsung никога не е твърдял, че 2200 ще бъде първият продукт от партньорството с AMD. Следователно този анонс може да бъде за специален чип, който няма да се появи в серията Galaxy S22. Възможно е да бъде и само за демонстрация, като пълната премиера да се случи на по-късен етап, може би дори през 2023. Все пак, ако това не е Exynos 2200, ще бъде доста странно, защото серията Galaxy S22 се нуждае от някакъв такъв чип.

Samsung няма да пусне новите си флагмани с миналогодишния Exynos 2100, така че по всяка вероятност анонсът от януари ще бъде именно за 2200 и това ще е първият чип, произведен съвместно с AMD.    

Каквото и да се случи, предстоящият анонс на Samsung може да бъде голям скок напред за серията Exynos.  

Снимка: Pikrepo

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България