След спора относно използването на продуктите им при инвазията на Русия в Украйна последното нещо, което водещият производител на потребителски дронове DJI би могъл да иска, е един от висшите военни лидери на Москва да похвали Mavic като „истински символ на съвременната война“. Това обаче е точно което базираната в Шънджън компания получи в скорошна публикация в китайската платформа за социални медии Weibo.

В тази дигитална и мигновено реагираща епоха този коментар от фигура, която мнозина в обществото свързват с „лошите“, е вид токсично одобрение на продукт, което нито една компания не би искала. Но тъй като DJI вече е опровергала слуховете, че нейните продукти са подпомогнали инвазията на Русия в Украйна, сигурно е била особено огорчена от изявлението на бившия началник на генералния щаб на въоръжените сили на Русия, който приветства Mavic като емблематичен за днешната война и „революционен“ в подобряването на точността на артилерийските атаки.

Също така недоволни, както се оказа, бяха многото потребители на Weibo, които осъдиха публикацията на руското посолство в Пекин, съдържаща цитатите. Съобщението – което се основаваше на руски новинарски репортаж за нова книга на пенсионирания генерал от руската армия Юрий Балуевски – скоро беше премахнато, но не и преди хората да атакуват публикуването на цитатите като предназначени да създадат повече проблеми за DJI.

Наистина съпътстващите спорове накараха DJI да повтори предишните си уверения, че дронове като Mavic са „проектирани за граждански цели и не могат да отговорят на изискванията на военните спецификации“. Компанията също така отново подчерта, че не „поддържа приложения за военни цели“, независимо дали за или против Русия или Украйна в техния конфликт или другаде.

Още през март DJI се опита да отрече официално съобщенията, че е предоставила на руските сили достъп до своята система AeroScope за откриване на UAV като опция при проследяването и поразяването на украинските дронове в полет. Следващия месец компанията спря продажбите на продуктите си и в двете страни като средство за намаляване на документираното им разполагане за военни цели. Уви, технологичната мощ и производителност, които превърнаха дроновете на DJI в световен лидер сред потребителите, също мотивираха бойците и техните поддръжници в чужбина да внасят дроновете от други пазари.

Сблъсъкът в Weibo също идва в момент, когато докладите показват, че DJI може най-накрая да постигне известен напредък в разубеждаването на Вашингтон да държи в черния списък дроновете на компанията, което ги прави недостъпни за правителствените агенции на САЩ. Обвиненията се основават, наред с други неща, на твърдения, че дронът представлява заплаха от изтичане на данни към правителството на Китай.

Тези твърдения никога не са били подкрепени с доказателства, но това не е направило забраните или негативния PR, който създават, по-малко вредни. Времето ще покаже дали американските привърженици на тези и допълнителни мерки срещу DJI ще добавят възхвалата на Балуевски за Mavic към списъка си с причини да осъдят дроновете на компанията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Бил Гейтс и Джеф Безос се включват в милиардерска експедиция, търсеща редки минерали в леда на Гренландия