Много теории свързват популяризирането на космическия туризъм с търсенето на непознати съединения, които да променят света към по-добро (или поне да решат част от сегашните проблеми). Но може би отговорът се крие някъде доста по-близо. KoBold Metals е стартираща компания, която разчита на изкуствен интелект, за да търси редки и благородни метали и минерали под топящия се лед на Гренландия. Според компанията те биха могли да бъдат използвани за изграждане на електрически автомобили и възобновяеми батерии. 


„Търсим откритие, което ще бъде едно от най-големите, най-значимите находища на никел и кобалт в света, което потенциално може да задвижва 100 милиона електромобила“, заявява говорител на KoBold Metals пред Business Insider.  
Екипът не е голям - едва 30 души, - но сред тях има геолози, геофизици и пилоти, които работят съвместно Bluejay Mining по проучването. Настоящите им локации са остров Диско и полуостров Нуусуак, където се смята, че в хълмовете и долините се крият така ценните метали и минерали.  
Според CNN екипът в Гренландия използва AI, за да намери зони за сондажи, които могат да започнат следващото лято. С тази цел екипът взема проби от почвата и използва дронове и хеликоптери, за да изследва слоевете под повърхността.  
Но за проект от такава величина са необходими и надеждни партньори - сред имената на инвеститорите виждаме и тези на Бил Гейтс и Джеф Безос. Предвид интересите им най-вероятно и те подкрепят позицията на KoBold Metals, които заявяват, че „пълното електрифициране на световната икономика е най-голямото предизвикателство пред нашето поколение“.

Снимки: Unsplash

Виж още: Американски съд реши, че изкуственият интелект не е физическо лице