Сайтът 9to5Google разкри първите конкретни подробности за предстоящата двойка Pixel 7 и 7 Pro и се оказва, че те са повече от интересни. 

Още миналата година стана ясно, че Google вече работи усилено върху второ поколение процесор Tensor GS101. Той вече дебютира в серията Pixel 6 и се очаква да участва и в предстоящите устройства Pixel 6a и Pixel Notepad. По това номерът на процесора - GS201, се свързваше с кодовото име Cloudripper, за което се вярваше, че е само вътрешна тестова версия за разработчици. Когато се подразбра, че Pixel 7 и 7 Pro се задават, мнозина предположиха, че устройствата ще имат същия модем като Cloudripper, което обаче предполага и процесор Tensor GS201 вече от второ поколение.

От друга страна Android 13 Developer Preview разкри малко повече информация за плановете на Google за 2022 г. Като начало доверен източник и приятел на сайта Cstark27 забеляза, че чипът GS201 ще включва все още непредставения модем модел g5300b на Samsung. За сравнение моделът модем в Pixel 6 е познат като g5123b, или Exynos Modem 5123. Това може би означава, че второто поколение Tensor чип на Google ще бъде Exynos Modem 5300, въпреки че подробностите все още не са обявени.

Но с това информацията за Exynos 5300 не се изчерпва: при него се виждат допълнителни кодови имена на устройства. Според 9to5Google, Cheetah и Panther се свързват с телефоните Pixel 7 и вероятно Pixel 7 Pro, които се очакват тази есен. Прави впечатление, че това са очевидно котешки кодови имена.

От друга страна припомняме, че всички телефони Pixel и Nexus, пуснати преди серията Pixel 6, получаваха кодови имена, свързани с риба или други морски животни. 

Pixel 6 и Pixel 6 Pro обаче подеха различен подход, използвайки съответно кодовите имена Oriole и Raven. Тази птича номенклатура ще продължи, като Pixel 6a е Bluejay, а Pixel Notepad – Pipit.

Третото ново кодово име на Pixel, прикрепено към Exynos Modem 5300, е Ravenclaw. На пръв поглед това може да изглежда като обикновена препратка към Хогуортс и света на Хари Потър, но може би това име крие и някои други подробности. 

Припомняме, че докато първият чип Google Tensor беше в процес на разработка, компанията тестваше чипа, заменяйки Snapdragon 765  с процесора Tensor в устройствата от серията Pixel 5. Тогава проектът носеше името Whitefin – кодово име, комбиниращо white от Whitechapel (съсредоточен върху разработката на Tensor) и fin от redfin на Pixel 5. Вярваме, че Ravenclaw е подобна комбинация, която използва кодовото име на Pixel 6 Pro – известен още като Raven – и добавя чипа GS201, а Claw е препратка към котките от поколението Pixel 7.

Снимка: Google

Виж още: Play Store ще показва всички изисквания, за да пуснете избрано Android приложение