Предполага се, че социалната мрежа TRUTH на Доналд Тръмп ще стартира на 21 февруари, според страница в Apple App Store.

Жителите на САЩ ще имат възможност предварително да заявят приложението, за което се твърди, че ще се бори с „тиранията на големите технологии“. Миналия октомври бившият президент на САЩ за първи път представи идеята си и компанията, която ще го управлява - Trump Media and Technology Group (TMTG). Тогава организацията обеща пускането на услугата през ноември 2021 г., но очевидно е пропуснала крайния срок.

Освен датата на премиерата действително се знае много малко за платформата. Според TMTG в началната фаза хората ще влизат в мрежата само с покани. Остава неясно дали социалната мрежа ще бъде свободно достъпна и какви ще бъдат правилата за модериране. 


Въпреки всичко това Тръмп всъщност събра пари за своята компания доста успешно. Миналия месец редица инвеститори вкараха 1 милиард долара в Digital World Acquisition Corp, компания за придобиване със специална цел (SPAC). След новината за излизането на TRUTH акциите на фирмата скочиха с почти 20% и бяха оценени на 5.3 милиарда долара.

Припомняме, че появата на TRUTH не е просто каприз: миналата година след бунтовете в Капитолия в САЩ Тръмп получи забрана за достъп до всички големи социални мрежи, включително Twitter, Facebook, YouTube и Shopify. Сега тази платформа може да бъде неговият нов мегафон.

Но това не е всичко. По-рано тази седмица републиканката Марджори Тейлър Грийн получи окончателно забрана за постове в Twitter и Facebook. Така че тя и нейните поддръжници може да търсят нов дом и предстои да видим дали мнозинството от дясноориентираните лидери ще се преместят в тази нова социална мрежа.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимка: Pikrepo

Виж още: TikTok изпревари могъщия Google в класация на топ сайтовете на 2021 г.