Solana, публична блокчейн компания, обяви интересен нов смартфон. Solana Saga се рекламира като флагмански смартфон с Android, който ще предложи уникален набор от функции, интегрирани с блокчейна Solana. Както може да очаквате при този вид интеграция, Saga ще може лесно и сигурно да извършва транзакции, като същевременно ще може да управлява цифрови активи.

По време на събитие в Ню Йорк Solana представи Saga заедно с рамка за Android, която ще позволи на разработчиците да създават мобилни изживявания за портфейли и приложения, наречени Solana Mobile Stack. Докато основният проект може да е от Solana, хардуерът на Saga е проектиран и изграден от OSOM. Ако това име звучи познато, то е, защото компанията е съставена от бившия персонал на Essential. Фирмата загатна за нов смартфон миналата година, като обяви, че нейният OSOM OV1 ще пристигне някъде през последното тримесечие на 2022 г.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на OSOM Джейсън Кийтс заяви:

"Saga започва от първите принципи за създаване на мобилно изживяване за отделни лица, разработчици и участници в екосистемата, което отваря нова ера на мобилност. Светът се нуждае от нов хардуер, за да прегърне бъдещето, което е Web3, и изграждането на екосистема, която гледа към бъдещето, без да бъде обременена от минали наследени екосистеми, е изключително вълнуващо за нас".

Solana Saga ще има 6.67-инчов дисплей, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 SoC, 12 GB RAM и 128 GB вътрешна памет. Отличителната характеристика ще бъде неговият софтуер, който разчита на Solana Mobile Stack, осигурявайки възможности, обслужващи Web3. Ако се чудите за външния вид, телефонът изглежда почти идентичен с OSOM OV1. Предварителните поръчки за устройството вече са отворени, като депозит от 100 долара ви дава място на опашката. Слушалката ще струва 1000 долара и се очаква да пристигне през първото тримесечие на 2023 г.

Снимка: OSOM

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?